Még 8000 ingatlant vehet át az eszközkezelő

Folyamatosan nő a Nemzeti Eszközkezelőnek felajánlott ingatlanok száma, már több mint 16 ezer lakás került be programba. Az idei év végéig még mintegy 8000 ingatlan átvételére lehet számítani, ami összesen 100-120 ezer embernek jelenthet segítséget.

Tovább nőtt azoknak az ingatlanoknak a száma, melyek valamilyen adósság – pl. devizahitel, közműtartozás – miatt a Nemzeti Eszközkezelő tulajdonába kerülnek. A szervezet szóvivője szerint eddig 16 650 lakást vettek át, és a cél, hogy ezt a számot év végéig 15 ezerre emeljék.

Az adósok bankjuknál kezdeményezhetik a programba való csatlakozást, ha pedig a hitelintézet is jóváhagyja azt, továbbítja a kérvényt a Nemzeti Eszközkezelőnek a jogosultság elbírálására. A program lényege, hogy az adós lemond a tulajdonjogáról, de bérlőként továbbra is az ingatlanban maradhat. A lakást megvásárolja az Eszközkezelő, a bank pedig lemond a fennmaradó tartozásról.

A jelentkezés feltétele, hogy az adós, vagy vele egy háztartásban élő hozzátartozója szociálisan rászoruló, az ingatlan forgalmi értéke pedig Budapesten és a megyei jogú városokban a jelzáloghitel-szerződés megkötésekor nem haladta meg a 20 millió forintot; egyéb településeken a 15 millió forintot. A jogosultság részletes feltételei ezen a linken olvashatók.

A Nemzeti Eszközkelezővel kapcsolatos módosítás, hogy amennyiben a bérlő nem csúszásba kerül a bérleti díjjal, vállalnia kell, hogy a felhalmozódott, kifizetetlen bérleti díjat 12 hónap alatt megfizeti. A folyamatba bekapcsolódik egy segítő szervezet, amely adósságkezelési programot dolgoz ki az adóssal együtt. A segítő szervezet funkcióját a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület és a Magyar Református Szeretetszolgálat Közhasznú Alapítvány által létrehozott konzorcium – a Nemzeti Eszközkezelővel kötött szerződés alapján – látja el.

A segítő szervezet által ellátandó feladatok között egyebek mellett szerepel a családi költségvetési terv készítése, szociális, életvezetési, adósságkezelési és mentálhigiénés tanácsadás a bérlők számára, valamint az anyagi nehézségekkel küzdők számára a pénzbeli, természetbeni ellátások közvetítése.

Előző bejegyzésünk: Hitelt a lakáskiadásért: a koreai módszer

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.