Júliusig 3700 lakást árverezhetnek el

A Pénzügy Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) közzétette a második negyedévre vonatkozó kényszerértékesítések statisztikáját. A legfrissebb adatok alapján tovább nőtt a 90 napon túli tartozással rendelkezők száma, és ezzel párhuzamosan a kényszerértékesítésre kijelölt lakások mennyisége is. A kvótát továbbra sem használják ki teljesen a végrehajtások során, a lehetséges ingatlanoknak csak 72 százaléka kerül kijelölésre.

Az idei év második negyedévében mintegy 115 ezer háztartás rendelkezik kilencven napnál túlnyúló tartozással, így ezek az ingatlanok kijelölhetővé válnak kényszerértékesítésre.  Ez a szám a különböző mentőcsomagok ellenére szinte folyamatosan emelkedett, a tavalyi év elején például még kevesebb, mint 100 ezer lakás tartozott ebbe a körbe. Ez 15 százalékos növekedést jelent.

Forrás: PSZÁF
Nagyobb méretért kattintson a képre!

A kényszerértékesítésekre vonatkozó szabályok szerint idén a fenti lakásoknak legfeljebb 4 százalékát, jövőre pedig legfeljebb 5 százalékát lehet elárverezni. A kvótarendszer bevezetésével az volt a cél, hogy elkerüljék az ingatlanok tömeges piacra dobását, ami egyrészt megnehezítené azok eladhatóságát, másrészt az otthonukat elvesztők tömege kezelhetetlen szociális problémát jelentene.

Forrás: PSZÁF
Nagyobb méretért kattintson a képre!

 

Ezt a kvótát azonban még sohasem használták ki teljesen az árverések során. A legmagasabb, 83-84 százalékos arányban 2012 első felében értékesítették az ingatlanokat, idén április-júniusban a mintegy 5200 árverezhető ingatlanból 3700 lett ténylegesen kijelölve értékesítésre, ami 72 százalékos részesedést jelent.

Talán nem meglepő módon, a legtöbb ingatlan a nagy népességszámú megyékben, Budapeste, Pest megyében, Borsodban van veszélyben, de ha a népességszámmal is súlyozunk, akkor már árnyaltabb képet kapunk. A nem fizető hitelesek aránya (1,6% körüli értékekkel) Hevesben, Nógrádban és Békésben a legmagasabb, míg a legkevésbé a Főváros, Győr-Moson-Sopron, vas és Zala megyék érintettek a problémában.

Forrás: PSZÁF
Nagyobb méretért kattintson a képre!

Csakúgy, mint az eladósodottság mértéke, az is megyénként változó, hogy a végrehajtás során mennyire használják ki a rendelkezésre álló kvótát. Míg Tolnában, Zalában a lehetséges ingatlanoknak csak 60 százalékát jelölik ki végrehajtásra, addig Budapesten és Hajdú-Biharban már 80 százalék körüli értékkel találkozunk.

Előző cikkünk: Elszabaduló ingatlanárak Németországban

További bejegyzések:
Így adózz az ingatlan után – hitelelengedés
Máris döntés lesz a magáncsődről?
Irány a Balaton! Élénkül a nyaralópiac
Így adózz az ingatlan után – SZJA
Mi kellene a lakáshitelezés beindításához?
Valódi rezsicsökkentést!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.