Jön a családi csődvédelem?

Akár már holnap tárgyalhat a kormány a családi csődvédelem bevezetéséről a Magyar Nemzet információi szerint. Ez a készülő devizahiteles mentőcsomagot egészítené ki, és várhatóan azok vehetnék igénybe, akik nem jelzáloghitelt vettek fel devizában.

Már évek óta tervben van a magáncsőd valamilyen formájának bevezetése, amely most úgy tűnik, hogy családi csődvédelem formájában valósulhat meg, és a sajtóban megjelent információk szerint már a szerdai kormányülésen tárgyalhat erről a kormány. Várhatóan azokra vonatkozna a csődvédelem, akik nem tudnak részt venni a készülő mentőcsomagban, vagyis nem jelzáloghitel miatt kerültek nehéz helyzetbe.

A csődvédelem lényege, hogy amennyiben az adós nem tudja tovább fizetni a törlesztőrészleteket, és a hitel átstruktúrálásáról nem sikerül megegyeznie a bankkal, csődbiztost jelölnek ki mellé. Az ő feladata lenne annak a törlesztési tervnek a kialakítása, amely meghatározza, hogy a család mennyit költhet el havi jövedelméből létfenntartásra és egyéb kiadásokra, és mennyit kell a törlesztésre fordítania. A terv sikeres teljesítése esetén az adós mentesülhet a további követelések alól.

A családi csődvédelem hozzájárulhat ahhoz, hogy az adósok egy része megszabaduljon tartozásától, a bankok pedig gyorsabban meg tudják tisztítani portfóliójukat. Számos részlet nincs még azonban tisztázva: nem tudni, hogy hogyan kezelné a rendszer a nem legális jövedelmeket, a bankok milyen feltételek mellett engedhetik el az adósság egy részét, vagy hogy az intézkedés milyen terhet róna a pénzintézetekre. Ezek nagymértékben befolyásolják a program sikerességét, így elengedhetetlen, hogy jól átgondolt, precíz szabályozás szülessen, és hogy a összes résztvevőnek legyen ideje felkészülni a változásokra.

Előző cikkünk: Régi-új divat: a penthouse

További bejegyzések:
Vegyünk vagy béreljünk?
Jobb félni, mint megijedni –  így védekezz, ha üresen hagyod a lakásod
Devizahitelek: Kompromisszumos ultimátum

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.