Ismét változik a lakásvétel illetéke – mit tegyél, ha éppen vásárolnál?

lakásvétel, devizahitelesek, ingatlanszerzés, illetékteher, illetéktörvényA lakásvásárláshoz kapcsolódó és jövő év elejétől hatályba lépő új illetékszabályokra vonatkozó törvényjavaslat egyik hibája, hogy nem egyértelmű milyen értékrend irányítja a jogszabálytervezetet írók kezét. Így az új – állítólag az illetékrendszer egyszerűsítését szolgáló – szabályok jövője is kétséges. A végszavazás előtt álló javaslat fényében azért érdemes átgondolni – ha lehet – milyen lakásvásárlást érdemes jövőre halasztani, s melyet érdemes még idén nyélbe ütni.

Néhány támogatandó csoport persze ki van mondva a törvénytervezetben. Így az első lakásukat vásárló 35 év alatti fiatalok és az adósságuktól saját erejükből szabadulni igyekvő devizahitelesek, illetve általában mindenki, aki a nagyobb lakásból kisebbe költözik. Számukra kedvezményeket tartogat az illetékszabályok módosítása. Az összes többi lakásvásárlót viszont rosszul érintik a változások, számukra egyértelműen drágább lesz az új otthon megszerzése. Jelenleg ugyanis bármilyen lakást szemelt is ki valaki, a forgalmi érték 4 millió forint alatti részére csak 2 százalékos, afölött 4 százalékos illetéket fizetett. Ez a kétkulcsos illeték azonban a múlté lehet jövő év januártól,s  maradna a 4 százalékos mérték. Forintra lefordítva ez azt jelenti, hogy minden olyan lakás, amely drágább 4 milliónál (Budapesten 13-14 millió közé teszik a használt lakások átlagos árát) 80 ezer forinttal drágul. Az adóhivatal pedig ezek után az adás-vételek után minden esetben plusz 80 ezer forintot kasszíroz.

Lássuk részletesen ki, hogyan jár, kinek érdemes kivárni a lakásvásárlással, s ki teszi jól, ha még idén lezárja a tranzakciót, ha már úgy is kinézte álmai otthonát.

Mindenképpen érdemes várnia annak a fiatalnak, aki még nem múlt el 35 éves, s a kiszemelt lakásának értéke nem haladja meg a 15 millió forintot. A beterjesztett törvénytervezet ugyanis az első lakást szerző fiatalok támogatása érdekében a hatályos törvényben szereplő 8 millió forintos értékhatárt 15 millióra emeli és eltörli az eddig meglévő illetékkedvezmény-plafont. Ebből következik, hogy a 35 évnél fiatalabbaknak az egyébként fizetendő illeték felét kell csak leszurkolniuk, ha nem vesznek 15 milliónál drágább lakást. Egy átlagos 14 milliós budapesti lakást így 280 ezer forint illeték mellet szerezhetnek meg jövőre, míg idén 480 ezer forint illeték terhelné az adásvételt.

Kedvezőbbé válik az ingatlanszerzés azok számára, akik egy nagyobb lakásból egy kisebbe költöznének. A jelenleg hatályban lévő illetéktörvény szerint ugyanis a negatív értékkülönbözet után is kellett illetéket fizetni, az árkülönbözet abszolút értékére vetítve. Jövőre viszont, ha valaki a lakásának eladását követő egy éven belül egy kisebb értékű lakást vesz, nem kell, hogy illetéket fizessen. Értelemszerűen minél nagyobb a különbség a jelenlegi és az új lakás ára között, annál jobban megéri megvárni a jövő évet, hiszen annál nagyobb lesz a spórolás. A törvénytervezet indokolása ki is mondja a javaslat a devizahitel-adósok helyzetének könnyítését szolgálja és a lakáscserék esetében is alkalmazható. Más kérdés persze, hogy annak, aki nehéz helyzetben van a legnehezebb várnia, hiszen kényszerből költözik, nem szabad akaratából.

Mindenki, aki nem tartozik az előbbi két csoportba és lakást venne, jobb, ha siet. Főleg a vidéki tranzakciókat érdemes előre hozni, mivel ott a lakások ára eleve alacsonyabb, így az új illetékteher is jobban sújtja azokat, mint a drágább  városi, fővárosi lakásokat. Ingatlanszakértők is figyelmeztetnek rá, hogy míg egy átlagos fővárosi lakásnál 17, addig egy átlagos vidéki otthonnál 30 százalékkal drágítja meg a vételárat a várhatóan jövőre hatályba lépő új illetéktörvény. A kisebb értékű lakások vásárlói tehát, ha nem fiatalok vagy, ha nem egy drágább lakásból kiköltözők mindenképpen rosszul járnak jövőre. Aki például olcsóbb ingatlant ad el és drágábbat szemelt ki a jelenlegi illetéknek éppen a dupláját fizeti majd ha az árkülönbség 4 millió forint vagy az alatti, figyelmeztetett a napokban a hvg.hu oldalán egy ingatlanszakértő.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.