Így árverezik el a lakásunkat

végrehajtás, lakás, bank, hitel, törlesztés, árverés A blogban már több bejegyzésben foglalkoztunk a fizetési nehézségbe került adósok számára kínált fizetési könnyítésekkel. Ebben a cikkben megnézzük, mi történik akkor, ha a bank felmondja a jelzáloghitel-szerződésünket.

 

Amennyiben egy adós fizetési nehézségbe kerül és elmarad a fizetéssel, a bank ezzel foglalkozó osztálya megkeresi, hogy törlessze az elmaradt adósságát, illetve amennyiben szükséges, megpróbál átmeneti fizetési könnyítést felajánlani az ügyfélnek.

Nagyon fontos, hogy igyekezzünk minden tekintetben együttműködni a bankkal és elérhetőnek maradni a számára. Azt mondják, az a legjobb, ha mi többször keressük a bankot a hitelünk miatt, mint ő minket.
Amennyiben az ügyfél nem együttműködő, vagy a fizetési könnyítés ellenére sem tud fizetni, további egyeztetési kísérletek után 90 nap elteltével a bank felmondja a szerződést és a követelést kiadja egy úgynevezett faktoring cégnek, amelynek feladata a végrehajtás végig vitele.
Mivel a teljes hitelállomány mintegy 15%-a már a 90 napon túli kategóriába esik, ezért a bankoknak nem érdeke a végrehajtás elrendelése. Ezen mind a bank, mind az ügyfél nagyon sokat bukik. Előfordulhat, hogy akár az adósság egy részét is elengedi a bank, ha például azt mondjuk, hogy van vevő a lakásra, de a hitel mértéke nagyobb, mint a vételár lenne. Próbáljunk meg egyezkedni a bankkal, a válság óta sokkal rugalmasabbak lettek, mint előtte voltak.
Amennyiben nem sikerül semmilyen közös nevezőt találni, elrendelik a végrehajtást. Mivel a közjegyző előtt írtunk alá tartozást elismerő nyilatkozatot, ezért a banknak (illetve az érdekében eljáró faktoring cégnek) már nem kell bírósághoz fordulni a végrehajtás elrendeléséhez.
A végrehajtási becsérték (ami kevéssel a piaci ár alatt szokott lenni) meghatározása után ennek az értéknek a 70%-ról indul az árverés, ami két sikertelen próbálkozás után a harmadik árverésen levihető 50%-ra.
Az így befolyt összegből levonják a végrehajtás költségét, ami 14%-a a végrehajtott összegnek és a maradékból kárpótolják a bankot. Amennyiben marad még pénz, azt megkapjuk, ha az összeg nem elégséges a hitel és egyéb követelések teljes összegére, a bank a fennmaradó részt továbbra is követeli rajtunk.
Rossz esetben az ingatlan piaci vételárának a 35%-a megy a hitel törlesztésébe és a fennmaradó hitellel továbbra is tartozni fogunk, a magyar törvények szerint gyakorlatilag életünk végéig. Ezt az összeget a fizetésünkből és a nyugdíjunkból is vonni fogják.
Ezért nagyon fontos, hogy bármi áron elkerüljük a végrehajtást és még előtte egyezzünk meg a bankkal, vagy adjuk el magunk az ingatlant, akár veszteséggel is.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.