Hitelfrászban a celebek

lakás, lakáshitel, bedőlt hitel, celebEgyre több celeb kerül nehéz helyzetbe a devizahitele miatt: legutóbb a Barátok Közt Berényi Andrása panaszkodott arra, hogy nem tudja, hogyan fogja törleszteni a kölcsönét, miután kiírják a sorozatból.  Egyáltalán nincs egyedül a problémájával, hiszen Pataky Attila, Bíró Ica, Baby Gabi, Kökény Atilla, Szorcsik Viktória és számos volt ValóVilág-szereplő nyögi az elmúlt évek során megsokszorozódott hitelterheket.

Igencsak nehéz helyzetbe került a Barátok Közt Berényi Andrása, egészen pontosan az őt alakító R. Kárpáti Péter színész. Az ország legnézettebb sorozatának szereplőjét ugyanis 14 év után kiírják a szappanoperából, emiatt viszont gondban lehet majd lakáshitele törlesztésével, és akár a háza eladására is kényszerülhet. A Blikknek a közelmúltban ezt nyilatkozta: “Padlóra kerültem, ez döntésváltásra kényszeríti a családot. Hitelünk van a házon. Amikor 140 forintos svájci­frank-árfolyam mellett felvettem több millió forintot, akkor ez egy jól átgondolt, felelős döntés volt. Úgy, hogy rendszeresen törlesztettem, duplájára nőtt a hitel a házon, amely így igazából nem is az enyém, hanem a banké. Persze, aki ebben a szakmában van, annak számolnia kell ilyen döntésekkel”.Idén már több sztár és híresség is utalt rá, hogy hasonló gondokkal küzd. A repper Ganxsta Zolee néhány hónapja nyilatkozott úgy Majka egyik műsorában, hogy évekkel ezelőtt a környékükön sétált és megtetszett neki egy ház, úgyhogy nulla forintra megvette, 30 millió forint hitellel. Mint mondta, akkor – sok hitelessel egyetemben – azzal bíztatták, „a frank nagyon stabil, nem lehet semmi baj”. Ehhez képest az eredeti 150 ezer forintos törlesztő részlete először 180 ezerre, majd 250, illetve 300 ezer forintra emelkedett az elmúlt 4-5 évben. „Most csak 55 millióval tartozom, 15 évig kell még havi 300 ezret fizetni, maximum felmegy 500 kilóra, valószínűleg egy csodára van szükségem” – jegyezte meg viccelődve a műsorban Gansxta, aki a megpróbáltatások ellenére vidáman beszélt gondjairól. A műsorból kiderült, hónapról hónapra él, “lassan kártyavárat építhetne a befizetetlen csekkekből”, ennek ellenére párja nem hibáztatja. Mint mondta, elképesztő “nagy sz*rban van, csak nem veszem komolyan”.

A valóságshow-szereplő VV Ágica idén tavasszal került lehetetlen helyzetbe: 22 millió forintot érő otthonáért 28 milliót kellene visszafizetnie a banknak – írta a Blikk májusban. A cikk szerint az egekbe szökő törlesztő részletek miatt egyébként már korábban kénytelen volt kiköltözni lakásából Ágica, aki már inkább megválna tulajdonától. Ugyanakkor hiába találna vevőt az ingatlanra, még így is jókora adóság maradna a lakás után. VV Ágica éppen ezért a Facebook oldalán árulja különböző ingóságait, például konyhabútorát. Mint mondja: megszakad a szíve, de kénytelen túladni rajta.

Az előbbi felsorolt helyzetek egyáltalán nem egyedülállók a celebvilágban, az elmúlt években ugyanis tucatnyi híresség nyilatkozott már arról, hogy hitelcsapdába került. Talán a leghangosabban Pataky Atilla kiáltott segítségért, érthető is, hiszen egyes számítások szerint akár 35-40 millió forintot is felvehetett három évvel ezelőtt a sztár. Tavaly nyáron, amikor helyzetéről nyilatkozott, elmondta, hogy a törlesztő részlete a félmillió forintot is eléri. “Amikor 164 forinton felvettem a hitelt, nem erről volt szó, azt mondták, lesz ez kevesebb is” – panaszkodott akkor az Új Ásznak az énekes, aki a havi törlesztőjével kapcsolatban megjegyezte: “Megy fel, mint az állat, amit pedig már ráraktak, az az elviselhetetlenség közelében jár.”

Egy másik énekes, Baby Gabi is gondba került a svájci frank száguldása miatt, tavalyi beszámolója szerint egyre nehezebben tudja csak törleszteni a hitelét. A TV2 Magellán műsorában a Baby Sisters egykori sztárja elmondta, hogy súlyos nehézséget okoz számára a havi törlesztő részletek kifizetése már most is, pedig nem tudni, hol fog megállni, vagy visszafordulni ez az árfolyam-robbanás. Pedig nemcsak énekel, hanem mellette még recepciós is egy szépségszalonban, valamint társtulajdonos az üzletben. A lakására – ami csupán csak 46 négyzetméter -, vett fel devizakölcsönt, először 90 ezer forint volt a havi törlesztő, majd felemelték egészen 130 ezerre, ami igen nagy megterhelés számára. Elmondása szerint pont a mellékes keresete miatt tud még meglenni. „Nem járok szórakozni, nem vásárolok új ruhát. Az én törlesztő részletem ugyanis pontosan annyival emelkedett meg, mint amennyit eddig félre tudtam rakni havonta” – nyilatkozta ősszel a Blikknek Baby Gabi.

A Megasztárból ismert Kökény Attila is hasonló cipőben jár. “Megkértem már fél éve, vagy hét hónapja, hogy a törlesztőmnek csak a felét kelljen fizetni, mert most már kellene szerintem olyan 250 ezer körül fizetnem havonta” – panaszolta még szeptemberben az énekes az Aktívnak. Így két évig ugyanazzal a törlesztő részlettel fut a lakáshitele, mint amekkora havi részlettel elindította, és az így kieső időre jutó összeg miatt a futamidőt emelik meg további két évvel. Kökény Attila anno abból a megfontolásból döntött a hitel mellett, mert úgy gondolta, hogy 100 ezer forintot egy jobb albérletre is kifizetne, hogy a családjának megfelelő otthont biztosíthasson, így nem tűnt nagy árnak a saját lakásért ugyanez az összeg.

A felsorolt hírességek nehéz helyzete természetesen csak a jéghegy csúcsát jelentik, de egyúttal szembesítenek azzal, hogy a hétköznapi emberek tömegei milyen elkeserítő helyzetben lehetnek a devizahiteleik fogságában.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.