Fontos hét a devizahitelesek előtt

Mozgalmas hét elé néznek a devizahitelesek, ugyanis az Alkotmánybíróság akár már ma állást foglalhat a kormány által benyújtott kérdésekről, szerdán pedig nyilvánosságra hozzák Luxembourgban a főtanácsnok véleményét a Kásler-per kapcsán.

Akár már ma is nyilvánosságra hozhatja az Alkotmánybíroság állásfoglalását a devizahiteles kérdésben a Magyar Nemzet információi szerint. A kormány még novemberben kereste meg a bírói testületet azzal, hogy állapítsa meg, alaptörvénybe ütközik-e az egyoldalú kamat-emelés, az árfolyam-rés megállapítása, illetve az, hogy a kockázatot az ügyfelekre hárítják a bankok.

Az Európai Bíróság a főtanácsnok szerdai előterjesztését követően akár egy hónapon belül meghozhatja döntését a Kásler-ügyben. Ezután idehaza a Kúria az árfolyamrés és az egyoldalú szerződésmódosítás témaköreiben kiegészítheti korábbi jogegységi határozatát. Összességében még tavasszal eldőlhet, hogy a jogalkotás milyen új rendelkezéseket hozhat a devizahitelesek megsegítésére.

A Kúria december 16-ai jogegységi határozatában úgy döntött, hogy a devizahitelezés nem ütközik sem jogszabályba, sem jó erkölcsbe, nem uzsorás és nem színlelt szerződés, ugyanakkor az egyoldalú szerződésmódosítás kapcsán az uniós bíróság állásfoglalását kérte.

Előző bejegyzésünk: Panel és garázs lehet az év slágere?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.