Elkészült a Fidesz javaslata: marad az árfolyamgát

Bár Varga Mihály a múlt héten még úgy nyilatkozott, hogy a jogi helyzet rendezetlensége miatt csúszhat a devizahiteles mentőcsomag, most a Fidesz mégis benyújtott egy javaslatot. Ennek tartalma azonban arra utal, hogy továbbra sincsenek konkrét elképzelések a helyzet hosszabb távú kezelésére.

Mert mit is tartalmaz a mostani tervezet? Lényegében a már működő árfolyamgát kiterjesztését néhány olyan adósra, akik eddig nem éltek ezzel a lehetőséggel. A módosítás értelmében például igénybe vehetnék a rögzített törlesztést azok, akiknek 90 napon túli tartozásuk van, és azok is, akik 20 millió forintot meghaladó hitelt vettek fel. Az árfolyamgát konstrukciójához tehát nem nyúlnak, holott eddig sem volt túl népszerű megoldás az adósok körében, a jogosultak kevesebb, mint fele vette eddig igénybe.

Mi változik a mostani javaslat hatására? Valószínűleg nem sok minden. Annak, akinek már több mint 3 hónapja csúszik a törlesztése, valószínűleg nem jelent komoly segítséget az, hogy 5 évig rögzített árfolyamon törleszthetnek, ugyanis nagy eséllyel az alacsonyabb összeget sem tudják kigazdálkodni, a rögzítés lejárta után ráadásul a gyűjtőszámla-hitelt is törleszteniük kell.

A javaslat harmadik eleme, hogy 2014. április 30-ig meghosszabbítaná a kilakoltatási moratóriumot, kétségkívül segítséget jelent azoknak, akik most veszítenék el otthonukat, végérvényesen azonban nem oldja meg helyzetüket – éppen csak a választásokig. A Portfolio.hu emellett a moratórium morális kockázataira is felhívja a figyelmet: sokan azért hagyhatják abba a törlesztést, mert úgy gondolják, mindenképp otthonaikban maradhatnak, ugyanakkor senki nem tudja, hogy mi fog történni jövő áprilist követően.

A jelenlegi javaslat tehát nem ad választ oly sok megválaszolatlan kérdésre: arra, hogy mi lesz a forintárfolyammal, a banki kamatokkal, hogyan lehet csökkenteni az adósok terheit, vagy éppen mi lesz azokkal, akik már elvesztették otthonukat.  Válaszok helyett ismét elő lett rángatva a klasszikus termék, az árfolyamgát. Nincs nagy hatása, de legalább nem is fáj senkinek. Kérdés az, hogy meddig lehet húzni-halasztani a döntést, és meddig lehet látszatintézkedésekkel és kommunikációs trükkökkel kezelni a helyzetet. Ha valóban a perek lezárulására vár a kormány, még akár évekig is eltarthat a mentőcsomag kialakítása…

Előző cikkünk: Olcsó lakás rászorulóknak? Még várni kell…

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.