Elkerülhető az árverés

 árverés, PSZÁF, lakáshitelek, végrehajtás, hitelintézetTöbb mint 114 ezerre nőtt a kényszer-árverezhető lakások száma 2012 harmadik negyedévében – adta hírül múlt héten a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF). A szám növekedése ellenére azonban a bankok a korábbinál visszafogottabbak voltak az árverezési kedv tekintetében. Ennek az oka egyszerű: ahogy a hitelesnek, banknak is a végső megoldás, vagyis a kényszerértékesítés a legrosszabb megoldás. Éppen ezért ha a hitelét törleszteni képtelen ügyfél együttműködési készséget mutat, nagyon jó esélye van rá, hogy valami kedvezőbb megoldásban egyezhet ki hitelezőjével. Mivel a kilencven napon túl nem teljesítő lakáshitelek aránya 15 százalék körül van, bankoknak sem érdekes a végrehajtás elrendelése, mert ezen nemcsak az ügyfél, de a hitelintézet is nagyot bukik.

A PSZÁF szerint tudatos stratégia áll a bankok részéről amögött, hogy a korábbi 84 százalék helyett a harmadik negyedévben már csak 71 százalékban használták ki az állam által engedélyezett árverési kvótát. A bedőlt lakáshiteleket követő kényszerértékesítés útján elérhető vételár rendkívül alacsony, ráadásul az oda vezető folyamat hosszú és költséges. A kedvezőtlen piaci körülmények miatt ráadásul még az is előfordulhat, hogy nem is sikerül túladni a bedőlt lakáson.

Azonban még ha sikerül is eladni a szóban forgó ingatlant, előfordulhat, hogy a piaci ár mindössze 35 százalékát sikerül fedezni a vételárral, a fennmaradó résszel pedig továbbra is tartozunk, a magyar törvények szerint gyakorlatilag életünk végéig. Éppen azért nagyon fontos, hogy minden tekintetben igyekezzünk együttműködni bankunkkal, és maradjunk elérhetők a számára.

Az ügyféllel történő közös értékesítés szintén hosszú folyamat, de mindkét fél számára kedvezőbb eredményt ígér, és a lakóingatlanok piacán tapasztalható élénkülés is erősítheti a reményt, hogy az árverésnél mindenképpen kedvezőbb áron sikerül túladnunk az érintett lakáson. A Nemzeti Eszközkezelő részéről történő ingatlanvásárlások őszre ígért élénkülése szintén kedvező hatással lehet, és hitelintézetek ettől a megoldástól is a kényszerértékesítésnél kedvezőbb megtérülést várnak.

Ahogy korábban már írtunk róla, az is előfordulhat például, hogy a bank akár a tartozás egy részét is hajlandó elengedni, ha bejelentjük, hogy van egy vevőnk a lakásra, de a hitel összege nagyobb, mint amennyit vételárként ajánl nekünk a reménybeli vevő. Annyi mindenesetre elég nagy biztonsággal megállapítható, hogy a bankok a pénzügyi válság 2008-as kitörése óta eltelt időben lényegesen rugalmasabbak lettek. Ezt pedig csak úgy tudjuk a magunk javára fordítani, ha nem dugjuk a fejünket a homokba, hanem szembenézünk a problémával, és aktívan, együttműködve keressük a megoldást.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.