Egy régen várt segítség: Adómentes adósságelengedés

A kormány tervei szerint módosítana a jelenlegi szja-szabályozáson, melynek értelmében 16 százalékos adót kell fizetni az elengedett adósság után. Az intézkedéstől azt várják, hogy a bankok nagyobb arányban engedjék el ügyfeleik adósságát.

A jövő évi adócsomag részét képezné az a módosítás, melynek értelmében adómentessé válna az adósságelengedés minden hiteltípusnál. A korábbi szja-szabályozás élrtelmében ha egy adósnak részben vagy teljesen elengedte a bank a tartozását, akkor az ügyfél – bár gyakorlatilag nem kapott pénzt – jövedelmet szerzett, és ennek megfelelően 16 százalékos személyi jövedelemadót kellett fizetnie. Ez már egy egymilliós összeg esetében is több százezres tételt jelentett, melyet a bajba jutott adósnak be kell fizetni az államkasszába.

Pedig ha valahol, itt már évekkel ezelőtt is könnyen tudott volna segíteni az állam a bajba jutott hiteleseken, hiszen míg a költségvetésben elhanyagolható tételt jelentene a kieső adóbevétel, az adósoknak többhavi törlesztőrészlet-megtakarítást jelentett volna az adómentesség.

Több éves késlekedést követően idén augusztusban tört meg a jég, és a kormány a jelzáloghiteleknél bevezette az adómentességet. Most ezt a többi hiteltípusra is kiterjesztené a kormány. Az intézkedéssel a bankok is jól járhatnak, hiszen az elengedett összeg után nem kell egésszégügyi hozzájárulást fizetniük.

A kormány az új szabályozástól azt várja, hogy a bankok nagyobb hajlandóságot mutatnak majd az adósság legalább részbeni elengedésére. Kérdés, hogy ez valóban elindít-e egy ilyen folyamatot: bár még nem sok idő telt el augusztus óta, de a jelzáloghitelek esetében eddig nem növekedett az elengedett hitelek aránya. Valószínűleg most amúgy is mindenki kivár, és a novemberre beharangozott mentőcsomagig nem lesznek komolyabb lépések a bankok részéről.

Előző bejegyzésünk: Most már tényleg jön a mentőcsomag?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.