Devizahitelek: újabb egyeztetés a bankokkal

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter tárgyalásokat kezdeményez az érintett bankokkal a devizahitelek fokozatos kivezetéséről. A legfrissebb információk szerint ennél több döntés nem várható ma az adósmentés kapcsán.

A nemzetgazdasági miniszter az MTI-vel azt közölte, hogy a kormány célja a devizahitelek fokozatos kivezetése a kölcsönök forintosítása révén, amelyről tárgyalássorozatot kezdeményeznek az érintett hitel- és pénzintézetekkel. Varga Mihály szerint a devizahitelekből fakadó helyzet olyan gazdasági és társadalmi kockázatot jelent, amellyel az ország hosszú távon nem tud együtt élni, ugyanakkor a megvalósítás során időbeli, és teherviselési szempontokat is figyelembe kell venni. Nem járhatnak például rosszabbul azok, akik hitelfelvételkor nem a kockázatosabb de olcsóbb deviza, hanem a drágább forinthitelt választották.

Az újabb mentőcsomag hírét a múlt héten jelentette be Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter, amikor a szerződések utólagos módósításáról beszélt. A hírre érzékenyen reagált a piac, az OTP árfolyamai zuhanni kezdtek és a forint is gyengült. A csomag 350 és 1700 milliárd körüli veszteséget jelentene a bankok számára. A mostani bejelentés arra enged következtetni, hogy a kormány talán a kevésbé radikális megoldások felé mozdul el, de legalábbis nem dönt ilyen nagy horderejű kérdésben a bankok tudta nélkül.

A miniszter most szavai némiképp megnyugtatták a piacot, a devizahitelesek egy részét viszont nem. Az biztos, hogy választások közeledtével a kormányon egyre nagyobb a nyomás a kérdés mielőbbi rendezése érdekében. Ez azért is nehéz lesz, mert a lakosság nem csak devizahitelesekből áll. Egy tavasszal készített felmérésünkből például kiderült, hogy ugyan a többség támogatja a devizahitelesek megsegítését, csak olyan mentőcsomagokat támogatna, amely nem veszélyezteti a pénzügyi stabilitást.

Előző cikkünk: Mit kell tudni a kamattámogatásról?

További bejegyzések:
Hol, mit, mennyiért? Indul a verseny az albérletekért
Robbantják vagy hatástalanítják a devizahiteles bombát?
Jobb a türelem: változik a szomszédjog
Mi lesz veled panellakás?

 

Címke:

2 hozzászólás a(z) “Devizahitelek: újabb egyeztetés a bankokkal” bejegyzéshez

  1. Csak éppen a forint hitel feltételeinek megfelelni sem lehetett anno 5-6-7 éve. Nem hogy megkapni. Hitelt akart az ember akkor kénytelen volt a fizetéséhez mérni, és ugye annak csak a 2008 előtt a svájci frank maradt, vagy a japán jen.

  2. Az MNB-devizatartalék 36 milliárd Euró. A 117 ezer 90-napon túli tartozással rendelkező család teljes hitel tartozása ehhez viszonyítva 3.5 Milliárd Euró lenne. Persze ebből a Bankok is vállaljanak részt.
    Alapjában megoldható a probléma, így megszünne a kvóta fogalma.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.