Bankszövetség lesöpörve, jöhet a kormány csomagja

A novemberi határidő előtt, már pénteken benyújtotta a bankszövetség az új devizahiteles mentőcsomagra vonatkozó javaslatait a kormány részére. Ahogy arra számítani lehetett, nem is kellett sokat várni a válaszra: Varga Mihály szerint a terv nem felel meg az elvárásoknak, így saját csomagot dolgoznak ki.

Győzött a papírforma, már ma délelőtt kiderült, hogy a kormány nem tartja megfelelőnek a bankok által a devizahitelesek megsegítésére kidolgozott javaslatait. Az, hogy a csomagot pénteken nyújtották be, hétfőn reggel pedig már a válasz is megszületett, arra utal, hogy a kormány tagjai nem sokat gondolkoztak a válaszon. Varga Mihály nem is igen mélyedt el a részletekben, nem tudjuk például, hogy konkrétan mik voltak a javaslatok, milyen számok szerepeltek a tervezetben és kiket érintett volna, de azt sem, hogy mik voltak a hibái a javaslatoknak. Az elutasítás indoklása eddig kimerült abban, hogy a bankok nem módosították szerződéseiket az ügyfelekkel, és nem vezették át a kúria döntéseit. A baj ezzel az, hogy az összes szerződés egyedi felülvizsgálatát akkor sem lehetett volna novemberig lezavarni, ha a bankok teljesen konstruktívan állnak a kérdéshez. Erre egyébként korábban a bankszövetség is felhívta a figyelmet, és a szerződések felülvizsgálatát csak jogszabályi módosítás mellett tartották kivitelezhetőnek. A kúria döntésére azért nem érdemes hivatkozni, mert az egy konkrét szerződéshez köthető, ráadásul a döntés arra nem terjed ki, hogy hogyan kell a banknak és az ügyfélnek elszámolnia, vagyis az ügy még korántsem zárult le.

Kérdés ezek után már csak az, hogy miért is volt szükség erre a színjátékra? A kormány nyár elején még egyeztetés sorozatot kezdeményezett a bankokkal, melyet augusztusban már ultimátum váltott fel. Ha azonban már előre tudható volt, hogy a bankok javaslatait nem veszik figyelembe, akkor feleslegesen rótták a köröket. Vajon miért nem lehetett már nyáron bejelenteni a most tervezett mentőcsomagot? Nem tudták, hogy mi legyen a megoldás, vagy csak az időt akarták húzni és a felelősséget a bankokra hárítani? És ami még fontosabb: mi lesz a kormány javaslata? Hogyan kezeli majd a problémát, és kinek fog segíteni?

Ismét elértünk egy korábban kitűzött céldátumhoz, és továbbra sem tudunk semmit. Továbbra is ugyanazok a kérdések jönnek elő, melyekre továbbra sincs érdemi válasz. Az időhúzás, a folyamatos bizonytalanság már eddig is rengeteg kárt okozott: egyre többen nem fizetik a hitelt a mentőcsomagban reménykedve, de az is lehet, hogy pórul járnak. A társadalom egyre megosztottabb a kérdésben, a hitellel nem rendelkezők jelentős része belefáradt az újabb és újabb csomagokba, a forinthitelt bebukók kirekesztve érzik magukat, a devizahitelesek pedig fokozatosan a politika játékszerévé és a kampány egyik kulcsszereplőivé váltak.

Azért sokadszorra is előjön az optimista hangunk: talán most, a választások előtt végre le lehet zárni ezt az ügyet, mert a kormány is úgy érzi, hogy le kell. Csak nehogy olyan megoldás szülessen, ami végül többet árt, mint használ. Sajnos már erre is volt példa.

Előző cikkünk: Egy régen várt segítség: Adómentes adósságelengedés

2 hozzászólás a(z) “Bankszövetség lesöpörve, jöhet a kormány csomagja” bejegyzéshez

  1. Nem tudom, hogy mennyire volt törvényes a deviza elszámolású hitel nyújtása. Most mindenfélét lehet olvasni erről, s ha csak a fele is igaz, úgy tűnik, minket, deviza-hiteleseket jól becsaptak.
    25000 Ft kezdőrészlettel vettem fel 2006-ban CHF elszámolású lakáshitelt. Kénytelen voltam, mert a pedagógus szolgálati lakásomat eladták volna a fejem fölül. Vidéken nincs lakás amit bérelhetnénk. Itt vannak a gyökereink, a munkahelyünk… két kisgyerekkel ugyan mit tehettünk volna?
    Azt senki sem mondta, hogy néhány év múlva a háromszorosát kell fizetnünk. Ráadásul éltem az áthidaló kölcsönnel így most azt is fizethetem és ráadásul semmilyen mentőcsomagra sem vagyok jogosult.
    Szörnyű nehézségek árán még fizetem a deviza kölcsönt, de nagyon nehezen! Rémálmom, hogy mi történik, ha beteg leszek, vagy munkanélküli? Kiegészítő biztosításokra már nincs keret. Így teljesen kilátástalan a jövő….
    Kérem, találjanak egy olyan megoldást, ami nem csak a tehetősökön segít /végtörlesztés/, nem lehet belebukni /forint hitelre történő átváltás/, és nem odázza el a problémát /árfolyamrögzítés/ és amivel én, egyszerű, de becsületes kényszer-hiteles is bátran élhetek.

  2. sajnos én is csatlakozom az elöbbihez,csak még anyit .,hogy ha nincs munka és önhibáján kivül nem tud fizetni az ados.Akkor ez nemazt jelenti hogy ki kell rakni az utcára az adost ha nem valamilyen emberséges megoldást találni.Önkormányzattal egyeztetni,hogy lakás legyen minden deviza ados feje felett..Csak ugy vegyék el a lakást

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.