Bankszövetség ajánlata: több száz milliárdos csomagot adnának

Átadta a Bankszövetség a devizahiteles mentőcsomagra vonatkozó elképzeléseit a Nemzetgazdasági Minisztériumnak. Kétféle intézkedés is szerepel terveik között, az egyik a még rendben fizető adósokra, a másik pedig a bedőlt hitelekre vonatkozna.

A mai napon folytatódtak a tárgyalások a kormány és a Bankszövetség képviselői között az új devizahiteles mentőcsomaggal kapcsolatban. Patai Mihály, a pénzintézeteket képviselő szervezet elnöke elmondta, a csomag kialakításakor figyelembe vették a kormány azon kérését, hogy az intézkedés hatására jelentősen csökkenniük kell a törlesztőrészleteknek, ráadásul a terhek nagyobb részét valószínűleg a bankok viselnék.

Most két mentőcsomag-tervezetet is átadtak a Nemzetgazdasági Minisztériumnak, melyek közül az egyik a továbbra is rendben törlesztő hitelesekre vonatkozna, a másik viszont a 90-120 napon túlfutó adósokra. Mindkét esetben forintosításról, kamattámogatásról, valamint egy új típusú árfolyamgátról lenne szó, de ezen intézkedések aránya eltérő lenne a két változat esetében.

A tervezet – a kormányzati szándékkal összhangban – az állam a bankok és az adós közötti tehermegosztásra épít, de így is több száz milliárdos pluszkiadást jelent a pénzintézeteknek. A bankok számára most a cél egy olyan intézkedés kialakítása, amely a terheket hosszú időre szétteríti, így elkerülhetik egy egyszeri, több száz milliárdos tőkeveszteséget.

Előző cikkünk: Nőtt a kényszerértékesítésre kijelölhető ingatlanok száma

További bejegyzések:
Önkéntes lenne a magáncsőd
Egyre népszerűbb a megtakarítás
Feléled az eszközkezelő?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.