Árfolyamgát: nem változott az érdeklődés

árfolyamgát, Lakásfókusz, euró, gyűjtőszámlahitelNem érzékelhető az árfolyamgátba belépők számának növekedése, jóllehet az euró árfolyama az elmúlt hetekben a megszokottnál magasabb sávba ugrott – derül ki a Lakásfókusz piaci körképéből. A mostani állapotból kiindulva a március végéig tartó belépési időszakban nagyjából az elmúlt hetek aktivitása várható az ügyfelek oldaláról. Ezt azzal is magyarázzák, hogy a további terhek helyett sokan inkább az aktuális árfolyamon törlesztenének. Pedig a szakemberek szerint nagyon fontos lenne tudatosítani az ügyfelekben, hogy az árfolyamgátba való belépés mindenképpen segítséget jelent számukra. A kedvezményes törlesztési időszak alatti különbözetet összegyűjtő számlán felhalmozott összeg ugyanis még így is lényegesen alacsonyabb lesz, mint az eredeti.

A múlt héten ismét elérhet az euró árfolyama a 300 forintos szintet, igaz erre a hétre némileg korrigálva a 290-295 forintos sávban mozog, azonban a drágulás fenyegető réme bármelyik pillanatban ismét meglepheti a devizaadósokat. Ilyenkor joggal merül fel az a kérdés, hogy a nagyobb mértékű, több százalékos kilengés hogyan befolyásolja az adósokat, esetleg többen döntenek az árfolyamgátba való belépés mellett, vagy nincs nagy hatással a történés az emberek gondolkodásmódjára. A Lakásfókusz piaci körképében ennek járt utána.

A Raiffeisen Bank tájékoztatása szerint az elmúlt fél év során viszonylag stabilan alakult a forint árfolyama, az elmúlt 1 hónap gyengülése pedig még nem érezhető. Ez azzal is magyarázható, hogy a pénzintézetnél a devizaalapú lakáshitelek törlesztő részletei 6 hónapos kamatperiódusúak és ezen periódus alatt az ügyfelek forintban fixált havi törlesztő részletet fizetnek. Mindemellett a jogosultak közel 60 százaléka már bejelentkezett a rendszerbe, így a következő hónapokban jelentősebb „tömegre” már nem számítanak.

A CIB Bank szakértői úgy vélik, hogy szignifikáns összefüggést kimondottan az árfolyam hatással kapcsolatban kevésbé lehet kijelenteni. December közepéig napi átlagban 50 darab befogadást regisztráltak, amely december második felére napi átlagban 100 fölé emelkedett – erre inkább hatással a korábbi befogadási határidő lehetett. Januártól azonban a napi befogadás konstans 10-15 között alakul. Az előzőekkel egybecsengően válaszoltak a Budapest Banknál és a K&H Banknál is, ugyanis a korábbi és az elmúlt hetek tapasztalatai is azt mutatja, hogy a forint árfolyamának adott időszaki elmozdulása nincs jelentős hatással az árfolyamgát igénylőinek számára.

A legutóbbi információk szerint az biztos, hogy március végéig még be lehet lépni az árfolyamgátba, különböző számítások szerint azonban a jogosultak kétharmada ezt még nem tette meg. A körkép alapján az látszik, hogy szektorszinten várható még némi növekedés, de az igénylőket elbizonytalaníthatja, hogy újabb és újabb javaslatok kerülnek be a köztudatba a határidő meghosszabbításával kapcsolatban.

A Raiffeisennél – tájékoztatás szerint – nagyon jó az arány, a K&H-nál jelentős változásra nem számítanak az igénylők átlagos számában, ez persze függ a lehetőség publicitásától is. A Budapest Banknál eddig a jogosult ügyfelek közel 30 százaléka kezdeményezte az árfolyamrögzítést, március végéig maximum az elmúlt hónapok átlagának megfelelő, illetve attól elmaradó új igénylésre számítanak.

A CIB-től magyarázat is érkezett arra, hogy miért nem várható számottevő változás. A bank által egy a saját ügyfélkörében elvégzett korábbi telefonos felmérés alapján a válaszadók nem akarnak még egy hitelt fizetni a türelmi időszak lejárta után (gyűjtőszámlahitel tartozás), így ennek alapján az elengedett kamatrész sem vonzó a számukra. E felmérést, valamint az elmúlt hónapok igénylésszámának alakulását figyelembe véve ugrásszerű ügyfélszám növekedésre nem lehet számítani. Ugyanakkor nagyon fontos tudatosítani az ügyfelekben, hogy az árfolyamgátba való belépés mindenképpen segítséget jelent számukra – teszi hozzá a szakember. A kedvezményes törlesztési időszak alatti kamatkülönbözetet összegyűjtő számlán időközben felhalmozott összeg ugyanis még így is lényegesen alacsonyabb lesz, mint az eredeti, tekintettel arra, hogy a gyűjtőszámla hitel havi törlesztő részlete nem haladhatja meg az árfolyamgát alatt fizetett utolsó törlesztés 15 százalékát.

Több (egyebek mellett blogunk által is készített) felmérés szerint a devizahitelesek nem rendelkeznek elegendő információval az árfolyamgátról, így azt a bankok is felismerték, hogy az információkat nem lehet elégszer hangsúlyozni a megfontolt és okos döntéshez. Ennek megfelelően mindegyik megszólaló elmondta, hogy proaktívan az összes érintett ügyfelük figyelmét többször is felhívták a konstrukcióba történő belépés lehetőségére, illetve annak előnyeire. Az árfolyamgát rendszere elég komplex megoldás az ügyfelek számára, épp ezért több banknál is beszámoltak arról, hogy előzetes időpont egyeztetés után a fiókokban részletes tájékoztatást kaphatnak ügyfelek az árfolyamgát-gyűjtőszámla termékkel kapcsolatban.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.