Árfolyamgát: most vagy soha!

árfolyamgát, devizahitelesek, adósmentő, PSZÁF, IMFEddig még csak a jogosult devizahitelesek tizede igényelte a rögzített árfolyamon való rögzítést, miközben vészesen közelít a végső határidő, a gyakorlatban már csak alig több mint két hónap maradt a jelentkezésre. Pedig érdemes elgondolkodni az állami mankó igénybevételén, hiszen várhatóan ez a kormány utolsó „adósmentő” segítsége, az IMF megállapodás kétségessé válása pedig komoly forintgyengülést is előidézhet.

A PSZÁF legfrissebb statisztikái szerint még nem indult meg a devizahitelesek várt rohama az árfolyamgátért, noha már csupán alig több mint két hónapig lehet jelentkezni rá a gyakorlatban – a határidő december 31. A karácsonyt követő időszakban azonban a bankok csak pár napot lesznek nyitva. A felügyelet napokban közölt adatai szerint augusztus végéig, vagyis fél év leforgása alatt 48 773-an jelentkeztek, ez a lehetséges igénybe vevőknek alig a tizede. A pénzintézetek abban reménykednek, hogy ez az arány az év végére elérheti, vagy akár meg is haladhatja az ötven százalékot, erre azonban csak akkor lehet esély, ha huszáros hajrát indítanak a devizahitelesek.

De nézzük inkább meg, mi lehet az oka a devizahitelesek érdektelenségének, bizalmatlanságának. Többek szerint sokakat az riaszt el, hogy az árfolyamgát által biztosított kiszámítható periódus csak öt évig tart, azt viszont jelenleg nem lehet pontosan megválaszolni, hogy utána mennyit kell majd fizetni pontosan. Ez abból adódik, hogy öt év után a hitelt már ismét az ingadozó piaci árfolyam mellett kell törleszteni, emellett el kell kezdeni visszafizetni a gyűjtőszámlán lévő tartozást is. Ez a bizonytalanság sokakat arra késztet, hogy ha bírják a jelenlegi árfolyamszintet, akkor ne éljenek a könnyítéssel.

Mindez teljesen érthető ha azt vesszük, hogy a mostani szint körül stabilizálódik a forint árfolyama, vagy egy esetleges IMF megállapodás kapcsán erősödének indul. Azonban az elmúlt hetek történései talán inkább azt valószínűsíthetik, hogy IMF megállapodás nélkül képzeli el a jövőt a kormány, ami – időszakosan legalábbis – meggyengítheti a forintot. Így akik a mostani szint mellett még tudnak törleszteni, könnyen bajba kerülhetnek. És ha ez jövőre következne be, akkor már nem lesz ott az árfolyamgát, hogy enyhítsen ezen.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.