Árfolyamgát: most indul csak a hajrá!

árfolyamgát, devizahiteles, gyűjtőszámlahitel, bankokA nehézkes kezdés után beindult a nyár közepére-végére az árfolyamgát rendszere: a PSZÁF napokban közzétett statisztikái szerint július végéig 35 877 darab gyűjtőszámlahitelt nyitottak a jogosultak, augusztusban pedig tovább nőtt az igénybe vevők száma. A bankok év végéig fogadják be a kérelmeket, így az év utolsó hónapjaiban igazi tumultus lehet a fiókokban a későn eszmélő devizahitelesek miatt.

Egyre többen veszik igénybe az árfolyamgátat, ám az igazi roham csak most várható – derül ki a napokban közzétett statisztikákból és előrejelzésekből. A legfrissebb PSZÁF statisztikák például azt mutatják, hogy az árfolyamgát öt hónapja indult rendszerében az első négy hónap során összesen 43 186 darab gyűjtőszámlahitel-szerződést kötöttek a deviza jelzáloghitellel rendelkezők. Ebből mintegy 35 877 darab kezdte meg a gyakorlatban is a működést, ami azt jelenti, hogy a jogosultak 7-9 százaléka élt eddig a lehetőséggel.

Egy másik statisztika szerint, amelyet a bankszövetség publikált, augusztus végéig már 70 ezer fölé nőtt a szerződők száma, az érintett hitelállomány pedig elérte a 650 milliárd forintot. Ez a becslés pedig azt mutatja, hogy a jogosultak mintegy 15 százaléka élt már a lehetőséggel a nyár végéig. Jól látható, hogy az idő múlásával egyre csak élénkül a devizahitelesek érdeklődése az árfolyamgát rendszere iránt.

Ráadásul ha ezeket az arányokat összevetjük a bankok várakozásaival, miszerint az év végéig a jogosultak 50-70 százaléka is bekerülhet a rendszerbe, láthatjuk, hogy csak most indulhat el az igazi roham a bankoknál. A 2012. december 31-i időpontra ugyanis különösen fontos odafigyelni, hiszen eddig lehet csak jelentkezni az árfolyamgátra. Így aki az elkövetkező négy hónapban nem dönt erről, az nagy valószínűséggel lecsúszik arról a lehetőségről, amely nagy valószínűséggel az utolsó „mentőöv”, amelyet a kormány dobott a devizahiteleseknek.

Annak, aki szeretné még „kényelmesen” elintézni a jelentkezését, érdemes minél előbb megtennie, hiszen ismerve az emberek mentalistását, valószínűleg sokan csak az utolsó pillanatban eszmélnek majd, így valószínűleg a határidő közeledtével egyre nagyobb tumultus alakulhat ki a bankokban.

Tudni kell azonban, hogy az árfolyamgát nem minden nehéz helyzetben lévő devizahitelesnek nyújthat megoldást: a jogszabályok szerint ugyanis csak azok jogosultak az igénybevételre, akik 90 naposnál rövidebb csúszásban vannak a kölcsönükkel, emellett szintén előírás, hogy a hitelük összege a folyósításkor nem érte el a 20 millió forintot. Arról, hogy miért éri meg igénybe venni az árfolyamgátat annak, aki jogosult rá, itt meg itt írtunk.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.