Árfolyamgát: a védelem a legfontosabb

árfolyamgát, devizahitelesek, svájci frank, jegybank, euróAz előző bejegyzésünkben már megemlítettük, hogy a devizahitelesek védelmére kitalált árfolyamgát nagyon népszerűtlen, eddig mindössze az érintettek tizede jelezte a részvételét. Ennek több oka van, ezeket az előző cikkünkben elolvashatja. Ebben a cikkben egy fontos dologra szeretnénk felhívni a figyelmét: az árfolyamgát védelmi funkciójára.

Lehet, hogy anyagilag az árfolyamgát nem éri meg, mert ha maradnak a magas forintkamatok, akkor a felhalmozódó tőkerész forintos kamatozása jórészt felemészti az öt év alatt a kamattartozás elengedése jóvoltából nyert összeget. Azonban egy fontos szempontot nem szabad figyelmen kívül hagyni. A forint árfolyama finoman szólva is kiszámíthatatlan volt az elmúlt években, hektikus pályát futott be a 270-320 forintos tartományban. A kormány egyre inkább az IMF hitel elutasítására játszik, ami addig tűnik csak okos ötletnek, amíg a nemzetközi pénzpiaci helyzet olyan nyugodt és optimista, mint a napokban.

Elég egy rossz hír akár Spanyolországból, akár Olaszországból, vagy bármely egyéb helyről, a befektetők azonnal az elsők között fogják kivonni a pénzt Magyarországról, aminek automatikus következménye a forint drasztikus romlása. Az év elején 320 forint is volt az euró, egy rosszabb nemzetközi helyzet még feljebb tolhatja az árfolyamot.

A másik probléma a svájci frank erősödése a gyengélkedő euró hatására. Ezt eddig a svájci jegybank nagy áldozatok árán meg tudta akadályozni, azonban ez nem biztosíték arra, hogy a következő öt évben is sikerülni fog.

Tehát a következő öt évben sok kellemetlen meglepetésben lehet még része a magyar devizahiteles családoknak. Ezért érdemes átgondolni az árfolyamgátat, ami nemcsak ingyen biztosítást jelent az árfolyam-emelkedés ellen, hanem az arányos kamatok elengedésével még akár nyerhetünk is rajta.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.