Adósmentés: az összefogás mellett a lakosság

Lakásfókusz Elemzési Központ, adósmentés, devizahitelesek, felmérésA lakosság közel háromnegyede olyan kormányzati adósmentő intézkedéseket támogatna, amelyek az érintettek összefogására építve egyszerre szolgálják a bajba jutott családok megsegítésének, illetve a pénzügyi stabilitás és a gazdaság megerősítésének célját – derül ki a Lakásfókusz Elemzési Központ 500 fő körében frissen végzett reprezentatív felméréséből. Az adósmentés kapcsán az egyik legfontosabb szempont a lakosság számára, hogy a programok minél szélesebb körhöz eljussanak. Az eddigi intézkedések kiterjesztése és vonzóbbá tétele lehet a megoldás.

Tízből kilenc magyar támogatja a bajba jutott devizahitelesek valamilyen formában történő megsegítését, ám a nagy többség olyan intézkedéseket látna szívesen, amelyek egyszerre szolgálják a bajba jutott családok megsegítésének, illetve a pénzügyi stabilitás és a gazdaság megerősítésének célját – derül ki a Lakásfókusz Elemzési Központ 500 fő körében frissen végzett reprezentatív felméréséből.

A devizahitelesek számára kidolgozott mentőcsomagok kapcsán az egyik legfontosabb kérdés a lakosság számára, hogy mi az elsődleges szempont: a szociálpolitikai cél, vagyis a bajba jutott családok megsegítése, vagy a gazdaságpolitikai cél, azaz a pénzügyi stabilitás és a gazdaság megerősítése. A válaszokból kiderül, hogy a lakosság 71 százaléka a kompromisszumos megoldás híve, azaz úgy gondolja, hogy olyan intézkedésekre van szükség, amelyek egyszerre szolgálják mindkét célte.

A felmérésből kiderül az is, hogy a kompromisszumos megoldás hívei szerint a hitelezés megindulása az egyik kulcs a gazdaság motorjának a felpörgetéséhez, és ezáltal új munkahelyek teremtéséhez.

Érdekes eredményeket hozott a felmérés abból a szempontból is, hogy a lakosság hogyan osztaná szét az adósmentés terheit. A válaszadók kétharmada olyan megoldást szorgalmazna, amely az érintett felek összefogására építve szétterítené a viselendő terheket az állam, a bankok és a devizahitelesek között. A válaszadóknak mindössze körülbelül egynegyede gondolja úgy, hogy az adósmentés összes terhét a pénzintézetekre kellene hárítani.

Mérsékelt az eltérés a devizahitellel nem rendelkezők, illetve a devizaadósok vélekedései között. Mindkét csoportban azok vannak erős többségben, akik a kompromisszumos megoldás hívei, egyben a terhek szétterített megosztását támogatják.

Az elemzés fő megállapításai

  • Tízből kilenc magyar támogatja a baba jutott adósok valamilyen formájú megsegítését.
  • Olyan intézkedéseket támogatna a lakosság többsége, amelyek az érintett családok megsegítése mellett a pénzügyi stabilitás és a gazdaság megerősítését is szolgálják.
  • Széles kör számára elérhető, fenntartható adósmentő intézkedéseket szorgalmaznak a válaszadók.
  • Fontos szempontnak tartja a lakosság a hitelezés beindítását.

A felmérés a kormányzat eddigi adósmentő intézkedéseinek lakossági megítélését is vizsgálta. A megkérdezettek közel háromnegyede szerint a devizahitelesek megsegítésére bevezetett eddigi programok jó irányt képviseltek, ám vagy nem voltak eléggé vonzóak az érintettek számára, vagy nem voltak eléggé széles körben elérhetőek. Összességében a felmérés eredményeiből az szűrhető le, hogy a lakosság, és maguk a hitelesek is, abban látnák a megoldást, ha az eddigi intézkedéseket még szélesebb kör számára tennék elérhetővé, vonzóvá.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.