Így adózz az ingatlan után – Illeték lakásvásárlás után

A lakásvásárláskor a vételár mellett számos olyan költség jelentkezik, amellyel első körben sokan nem számolnak, holott komoly pluszkiadást is jelenthet. Ilyen a megvásárolt ingatlan után fizetendő illeték is, amely sokszázezres tétel is lehet. Az lakással kapcsolatos adózással foglalkozó sorozatunk következő elemeként a vásárláskor megfizetendő illetéket vizsgáljuk meg.

Mi az illeték alapja? Az illetéket a lakás vásárlójának kell megfizetni az ingatlan terhekkel nem csökkentett forgalmi értéke után. Abban az esetben, ha a megszerzett ingatlanon haszonélvezeti jog van, akkor annak forgalmi értéke mérséklődik. Az, hogy a haszonélvezet mennyivel csökkenti az ingatlan forgalmi értékét, elsősorban a haszonélvező életkorától függ. Ez leggyakrabban hozzátartozók közötti ingatlan-adásvétel esetében merülhet fel.

Mekkora az adókulcs? Az adó a forgalmi érték 4 százaléka, de legfeljebb 200 millió forint lakásonként. 2013. január elsejétől megszűnt az az illetékkedvezmény, ami alapján 4 millió forint alatt összeg után 2 százalékkal számolt. Ez ugyan 80 ezer forinttal több adót jelent, de jelentős könnyebbséget jelent az adminisztrációban.

Ennek értelmében tehát ha egy 12 millió forint forgalmi értékű lakást vásárolunk, akkor az ez után fizetendő illeték alapesetben az összeg 4 százaléka, azaz 480 ezer forint lesz.

Milyen kedvezmények vannak illetékfizetés során? Idén január 1-től fontos változás az első lakástulajdont megszerzőkre vonatkozó kedvezmény. Ennek értelmében az első lakásukat vásárlók 35 éves kor alatt komoly engedményt kapnak: 15 milliós forgalmi értékig elegendő az illeték 50 százalékát megfizetni. Ez akár 300 ezer forintos megtakarítást is eredményezhet az újdonsült tulajdonosnak.

Mi történik lakáscsere esetében? A cserepótló vétel lényegében azt a meglehetősen gyakori esetet takarja, amikor valaki új lakást vásárol, és korábbi lakását az vásárlást megelőző, vagy azt követő egy éven belül eladja. Ebben az esetben az illetéket csak a két lakás értékének a különbözete után kell megfizetni. Tehát ha eladunk egy 10 millió forintos lakást mivel egy nagyobb, 16 milliót érő lakásba költözünk, akkor az illeték alapja 6 millió forint lesz.  Abban az esetben, ha olcsóbb lakásba költözik valaki, nem kell illetéket fizetni, mivel a negatív forgalmi értékkülönbözet után mentesség jár. Ez különösen azoknak jelent segítséget, aki lakáshitelük bedőlése miatt kényszerülnek olcsóbb ingatlanba. A cserepótló vételéhez hasonló a szabályozás abban az esetben is, amikor a tulajdonosok ingatlanjaikat egymás között elcserélik. Ebben az esetben is az értékkülönbség után kell megfizetni a 4 százalékos illetéket.

Vannak további mentességek? Nem csak akkor mentesül a vásárló az illeték fizetése alól, ha a korábbinál olcsóbb lakásba költözik, van még néhány eset illetékmentességre. Ilyen például az egyenesági rokonok (szülő-gyermek) közötti adásvétel. Ugyancsak mentesség jár építési telek megvásárlására abban az esetben, ha az új tulajdonos vállalja, hogy azon négy éven belül lakást épít. Illetékmentes az is, ha vállalkozó által épített új lakást vásárolunk, de annak forgalmi értéke nem haladja meg a 15 millió forintot.

Van mód fellebbezésre, részletfizetésre? A lakásvásárlástól az illetékfizetésre való felszólításig akár 5-6 hónap is eltelhet. Az értesítés kézhezvétele után az újdonsült lakástulajdonosnak 15 napja van arra, hogy szociális helyzetére hivatkozva kérje az illeték összegének mérséklését, vagy azt, hogy az adót ne egy összegben, hanem részletekben fizesse be. A fizetési kötelezettségének halasztására, részletekben történő megfizetésére, mérséklésére, illetve elengedésére irányuló eljárás díja tavaly még 3000 forint volt, de 2013. januárt 1-től illetékmenetessé vált, így azok, akik idén vásárolnak ingatlant, ezt a kérelmet már ingyenesen benyújthatják.

Előző cikkünk: Diszkriminatív az árfolyamgát?

További bejegyzések:
Így hűtsük lakásunkat
Jöhet az átfogó lakásfelújítási program – négy év múlva
Júliusig 3700 lakást árverezhetnek el
Így adózz az ingatlan után – hitelelengedés
Máris döntés lesz a magáncsődről?

Egy hozzászólás a(z) “Így adózz az ingatlan után – Illeték lakásvásárlás után” bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.