Rejtett rendszerek: egy kis figyelmetlenség komoly gondokat okozhat

építészeti szabványok, vízvezeték, lakaásfelújítás, csaptelepekKomoly csalódást és sok vesződséget kerülhetünk el, ha egy ház vagy lakás megvásárlása előtt alaposan tájékozódunk olyan „apróságokról”, amelyek első ránézésre egyáltalán nem vehetők észre. Gondolunk itt elsősorban a különböző vezetékek és hálózatok állapotára vagy a felhasznált építőanyagokra.

„A vezetékek ki lettek-e cserélve?” – az utóbbi időben igencsak divatba jött ez a kérdésfeltevés lakások és házak vásárlásakor. Aminek a Lakásfókusz tapasztalata szerint a közvetítők és az eladók egy része nemigen örül, pedig valójában egy jogos és fontos felvetésről van szó. A 15-20 évnél régebbi rendszerekkel ugyanis sok gond adódhat, így jogos igény, hogy a vásárlók legalább tisztában szeretnének lenni azzal: kell-e, és ha igen, mikor kell komolyabb összeget fordítani ezek felújítására. Természetesen ugyanez a helyzet, ha nem ingatlan vásárlása, hanem egy hosszabb ideje lakott ház vagy lakás biztonságos üzemeltetésének a megőrzése a feladat.

Talán a legfontosabb kérdés az elektromos hálózat állapota, már csak azért is, mert ez komoly veszélyforrássá válhat, akár tüzet is okozhat. Egy 25-30 évesnél idősebb hálózatot már mindenképpen érdemes lecserélni: igyekezzünk ezt egy lakásfelújításhoz időzíteni, mivel a csere általában a falak megbontásával jár együtt. Sokszor akkor is vezetékcserére kényszerülünk, ha egy nagy fogyasztót helyezünk üzembe (amit a régi hálózat már nem bír el), vagy a meglévő vezetékek működésképtelenné, veszélyessé válnak.

A cserénél fontos körülmény, hogy a korábbi vezetékeket védőcsőbe húzták-e. Ha igen, akkor az új, általában rézből készült vezetékeket minimális bontással be lehet húzni ezekbe a csövekbe. A 60-as, 70-es években épült házaknál azonban gyakran találkozunk a vakolat alá helyezett, védőcső nélküli vezetékekkel, itt a csere sokkal több munkával és piszokkal jár. Egy felújítás során érdemes kicserélni az amúgy jól működő vezetékeket akkor is, ha azok anyaga alumínium, mivel ezek a huzalok könnyen megtörnek, megszakadnak.

A mai építészeti szabványok a földelőhálózat meglétét is megkövetelik. Ilyen földelővezetékek a régi házakban általában nincsenek, ezért a földelés nélküli csatlakozók kiiktatása, a földelés beépítése is a felújítóra vár.

Nem jár kevesebb vesződséggel a vízvezetékek cseréje sem. Ez akkor igazán sürgető, ha az ingatlan a második világháború előtt épült, és még mindig az akkor használt ólomvezetékeken érkezik hozzánk az ivóvíz. A kioldódó ólom ugyanis mérgező, elsősorban a gyermekek idegrendszerét károsítja.

Egy fokkal jobb a helyzet, ha horganyzott acélcsövekkel állunk szemben (a 80-as évek végéig ez volt a tipikus vízvezeték-anyag): amennyiben a tömítések is megfelelőek, és a hálózatba nem kerültek védelem nélküli vaselemek (ami korábban gyakran előfordult), a hálózat nem szorul sürgős cserére.

A csatorna akkor lehet a szó szoros értelmében szűk keresztmetszet, ha arra mosó- vagy mosogatógépet akarunk csatlakoztatni. Ezek megfelelő működéséhez szükség lehet nagyobb átmérőjű csövek beszerelésére.

A fűtés tekintetében a legfontosabb tudnivaló, hogy a cserét – még ha csak egy konvektor lecseréléséről van is szó – terveztetni és engedélyeztetni kell. A központi fűtéshez általában szabadon szerelt acélcsövek voltak használatosak a technológia népszerűvé válása óta, ezek hosszú élettartammal bírnak. Ha nem tapasztalunk hibát, itt akár egy 15-20 éves hálózat is megtartható. Más kérdés a kazán, ezen a területen ugyanis 5-10 éves időtávon annyit fejlődik a technológia, hogy az energiatakarékosság jegyében sokszor érdemes magasabb hatásfokú berendezésre cserélni a meglévőt.  Ez viszont maga után vonhatja a kémények felülvizsgálatának, netán cseréjének szükségességét is.
Minél rejtettebb egy-egy berendezés, annál nehezebb megítélni annak állapotát. Ennyiből könnyű dolgunk van a szerelvényekkel (kád, WC, csaptelepek, radiátorok), hiszen ezeken könnyen észrevehetőek az elhasználódás jelei. Fontos azonban, hogy a kevésbé egyértelmű tényezőkre is alaposan odafigyeljünk!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.