„Pénznyelő jutányos áron eladó!” – TOP10 öngól az ingatlanpiacon

Az autósok többnyire nem jönnek lázba a szürke egyhatos Corollától vagy az Astrától. Pedig ezek vevőit halljuk legkevesebbet panaszkodni. De ha egy menő kocsival gond van, akkor mélyen a zsebünkbe kell nyúlni. Hasonló törvényszerűség uralkodik az ingatlanpiacon is: a legvonzóbb példányokkal lehet a legtöbb szívás. Következzen egy tízes lista azokról a vágyott jellemzőkről, amikkel a legnagyobbat bukhatunk!

Lapostető – A szakemberek szerint kétféle lapostető van. Az egyik, amelyik már beázik, és a másik, amelyik be fog ázni. Hangozzék bármilyen szarkasztikusan is, sajnos sokkal több igazság van benne, mint gondolnánk. Még ott is, ahol nincs egyértelmű beltéri jele a beázásnak, simán előfordulhat, hogy a tető felől már közeledik a gonosz nedvesség. Ha visszaemlékszünk nagymamáink lekvárjaira, mindig volt köztük egy-kettő, amelyik idő előtt megpenészedett. Az okát sosem tudta senki, hiszen pontosan ugyanolyan gondosan járt el vele a nagyi, mint a többivel. Valahol mégis levegőt kap, rés támad, kis repedés, és kész a baj. A födémszigetelés és a lapostetők külső burkolata ugyanilyen rejtélyes módon adhatja meg magát, a körültekintő munka ellenére is. Ha nem voltunk ott, és nem láttuk a két szemünkkel, hogy jó átlapolással és 100%-os folyamatossággal hegesztik egymásra a szigetelő szőnyegeket, akkor ne bízzunk benne, hogy más megtette helyettünk. Ha látatlanban veszünk ilyen házat, akkor készüljünk rá, hogy egyszer még végig fog kelleni néznünk egy ilyen folyamatot. Ennek árát jó előre emésszük meg, illetve kezdjünk el rá félrerakni.

Penthouse teraszok – a problematika hasonlatos a lapostetőhöz: valahogy el kell érni, hogy a víz minél hamarabb elhagyja a felületet, és lehetőleg ne a beltér (lefele az alattunk lakókhoz vagy a saját lakóterünk küszöbje) irányába terjedjen tova. Sajátos jellegzetessége a magyar építőiparnak, hogy a fürdőszobai, és teraszba épített összefolyók többnyire a legmagasabb pontjai ezeknek a sík felületeknek, és a víz mindenhova folyik, csak nem oda, ahova kell. Fal sarkához, nyílászáró alá előszeretettel. Az esőn túl a hó tud még nagy meglepetést okozni: a teraszajtó mellett alattomosan kezdi ki a küszöböt a fal vakolatát.  A hólapátolás innentől nem kellemes alkalmi testmozgás, hanem kötelező program.

Csempe aljú kád és zuhanyzó – ha egy építőiparban dolgozó szakember meghallja azt, hogy „víz”, akkor a hétköznapi embertől eltérően nem az éltető nedűt, hanem mindennapjai megkeserítőjét látja benne. Minden olyan megoldás, amikor a víz nem egy homogén, toldásmentes felületben (csőben, lavorban, egybeöntött gránitmedencében) kell közlekedjen, hanem épített szerelvények között, akkor jó eséllyel a víz nyer. Nagyon népszerűek a magazinokban a zuhanytálca nélküli, a fürdőszoba padlójával egy síkban levő zuhanyzós megoldások, sajnos lábjegyzetben nincs ott a névsora azoknak az áldozatoknak, akik pórul jártak emiatt. Nincs az a szigetelőanyag, ami egy ilyen állandó terhelésnek 5 évnél tovább ellenállna. A süllyesztett kádak és mozaikos medencék hasonló aknái lehetnek a kiszemelt luxusingatlannak.

Mozaikcsempe – a mozaik még azért is nagyon jó öngól, mert néha egyik-másik leesik. Vagy 20. Vagy 3 négyzetméter a legnehezebben elérhető részről. Kültéren különösen erős kihívás jól mozaikozni. A hálós összefogatás ellenére ezek a kis mütyürkék potyognak. A vendéggyerekek meg élvezettel segédkeznek ebben a ház mögött, míg a szülők elől beszélgetnek…

Kültéri fa és laminált burkolatok – Ismét hódít a lambéria, a fa díszburkolat, és a préselt falapok is. Gyönyörűen néznek ki, a lélegzet eláll egy-egy ilyen fotótól. A titkuk az, hogy ritkán térnek vissza a lakberendező magazin munkatársai 5 év múlva újra fotózni. Amit olyankor találnak, az sokakat kiábrándíthat: megfakult, kiszálkásodott, hullámosra vetemedett lécek és táblák. Ha a szakboltban kérdezősködik az ember, akkor mindenki esküdni mer, hogy az ő áruja kivételes, mert olyan felületkezelésben és védelemben részesült. Aztán elhangzik a bűvös mondat: „biztos ami biztos, 5-7 évente érdemes átlakkozni, de aki ilyet választ, az áldozzon is rá, és becsülje meg.” Sajnos a nap, a víz és a hőingadozás irtózatos pusztítást tud véghezvinni ezeknek az anyagoknak a szerkezetében és felületén, még a préselt és fóliázott, szinte már műanyag-hatású struktúrákban is. (Itt jegyezzük meg halkan, hogy hasonló sors vár a vizes helységek fabútoraira is….)

Nádtető – a legromantikusabb alkatrészek sokszor megölik a romantikát. Nádat csak igényes, és profi csapattal szabad feldolgoztatni, különben messze nem hozza azt a színvonalat, amit várnánk tőle. És haragosokat se gyűjtsünk a faluban, mert hamar lángra kap… Nem beszélve a várhatóan sokkal magasabb biztosítási költségekről, és a nem várt lakótársaktól, rovarok, pókok, madarak, de kisebb rágcsálók is felbukkanhatnak társbérlőként.

Borospince – A meghitt poharazgatások hangulatát könnyen rombolja le, ha azért kényszerülünk tablettás lőrét inni, mert egy fillérünk sem maradt a kényszerű felújítás után. Ráadásul a borospincéket úgy kell szigeteltté tenni, hogy közben meg mégis jól szellőzzön, lélegezzen. Óriási kihívás ez, feltétlenül forduljunk szakemberhez. Az sem mindegy, hogy milyen burkolatot választunk, a döngölt föld sok ügyetlenkedést és melléfogást tud jótékonyan eltüntetni, viszont csak megfelelő terepviszonyok mellett szabad bízni benne, különben megjelenik a víz a földön.

Télikert – a növények átmeneti tárolására szolgáló, szépen berendezett pihenők ugyancsak kedvelt képei a magazinoknak. Amiről nem szól a fáma az a jelentős növénymennyiséggel együtt járó bogárinvázió és a párásodás. Nyáron pedig gond lehet a túlmelegedés: egy csupaüveg kalitka a nappali előtt úgy fűti a házat, mint a napfénytető a kocsit. Aki nem szeret ablakot pucolni és port törölni, az ne kötelezze el magát ebbe az irányba.

Garázs – Noha borzasztó kényelmes dolog télen úgy beszállni egy autóba, hogy nem kell levakarni a jeget, és nem kell fagyoskodni az első 10 percben, a garázsnak is megvannak a veszélyei. Ha nincs köztes „zsilipelő” helység a lakótér felé, akkor jó eséllyel fütyülni fog a huzat. Ha nincs jól szigetelő garázskapunk, és egy alap temperálás a garázsban, akkor egészen biztosan a ház egyéb részeitől fog elszippantani hőt a garázs. Ez egyfajta folyamatos fenntartási költség, a fűtési többlet, amivel számolni kell. Ami még gondot okozhat, az az, ha a garázs alatt van még szint, és a latyakos kocsikról odaszivárog idővel a víz. Ne bagatellizáljuk el a problémát, havazáskor hazatérve pont annyi vizet hozunk be a garázsba, mintha oda öntenénk ki a gyerek fürdőkádját.

Szőlőskert, rózsalugas, futóborostyán – „Erdő szélén nem jó lakni” tartja a mondás, részben a haramiák miatt, részben meg a civilizációs konfliktusok miatt. A növényeket gondozni kell, a már említett rovarinvázió is jár velük. Az angol kerteket jellemző eklektikus elhagyatottság érzete mögött is sokkal több törődés áll, mint azt gondolnánk. Sokkal ritkábban fognak minket tétlenül üldögélve találni a hozzánk látogatók, semmint metszőollóval ügyeskedve egy létrán.

A felsoroltak persze senkit ne riasszanak el attól, hogy megvalósítsa álmait, és olyan otthont varázsoljon magának, amilyet elképzel. Legyen ugyanakkor tisztában azzal, hogy a paradicsomi állapotok nem maguktól teremnek, hanem verejtékes munka eredményeképpen jönnek létre.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.