Milyen a jó fűtés?

 fűtés, gázcirkó, távfűtéses, gázfűtésIngatlanvásárlásnál az emberek számára egyre fontosabb döntési szemponttá válik a kiszemelt lakás vagy ház fűtési rendszerének milyensége. Egy korszerű fűtési rendszer sokat dobhat az ingatlan piaci értékén, de vannak olyan típusok, amelyek elől szinte menekülnek a vevők.

Esik a hó és hideg van, ha máskor nem, ilyenkor biztos mindenki szembesül azzal, hogy mennyire gyorsan lehet befűteni a lakást, illetve mennyibe kerül a kellemes hőmérséklet biztosítása. Elmondható, hogy a leendő ingatlantulajdonosok egyre tudatosabbak e tekintetben, az ingatlanközvetítők tapasztalatai szerint ugyanis a vásárlók egyre inkább odafigyelnek arra, hogy a kiszemelt lakás vagy ház milyen típusú és mennyire korszerű fűtési rendszerrel bír, illetve hogy milyen energetikai adottságokkal rendelkezik. Mindezek következtében a „jó fűtés” az árban is megjelenik, és a szakemberek szerint akár 15-20 százalékkal is növelheti az ingatlan piaci értékét. És ami talán ennél is fontosabb a jelenlegi ingatlanpiaci helyzetben, hogy érezhetően javíthatja eladhatóságát is.

A lakások esetében az egyedileg szabályozható és mérhető fűtési rendszerek keresik leginkább a vásárlók, illetve még a házközponti fűtés számít viszonylag jól értékesíthetőnek. A hagyományos, téglaépítésű társasházi lakásoknál a gázcirkó fűtésű ingatlanok a legnépszerűbbek, míg a lakótelepeken a felújított, panelprogramos, egyedi szabályozású és hőmennyiség mérésű lakások iránt mutatkozik kereslet. A korszerűtlen, „régi távfűtéses” lakótelepi lakásokat csak nehezebben és nyomott áron lehet eladni, mivel sok vásárló tart az ilyen ingatlanoktól. Számos vidéki városban már többségben vannak a panelprogramos lakótelepi lakások, az ilyen helyeken nem számít különösebb előnynek az egyedileg szabályozható fűtés, így az árban nem jelenik meg érezhetően a korszerűsítés hatása, az eladhatóságot azonban itt is érezhetően javítja.

A távfűtéses lakások mellett szintén nehezen eladhatóak az ingatlanpiacon a villanyfűtéses lakások, azonban ez a fűtési típus nem is igazán elterjedt. Legfőbb gond vele, hogy drága az üzemeltetése, ezért nem is keresik az ilyen lakásokat. Nem különösebben népszerűek a gázkonvektoros lakások sem, annak ellenére, hogy ez a fűtési rendszer könnyen szabályozható, és az egyes helyiségeket külön-külön is lehet fűteni. Általában a vevők a konvektor hátrányának tartják azt, hogy a régi típusok elég otrombán néznek ki, szárítják a levegőt, jellemző szaguk van, rendszeres karbantartás nélkül pedig kevésbé biztonságosak.

A családi házak esetében kevésbé a fűtési rendszer típusa, inkább a gépészet korszerűsége számít az elsődleges szempontnak, illetve a ház energetikai állapota, a korszerű szigetelés, illetve a modern nyílászárók megléte. Jellemző trend, hogy mind többen egészítik ki a fűtési rendszerüket napkollektorral, napelemes megoldásokkal, vagy egyéb megújuló energiás technikával, hogy rásegítsenek a fűtésre, vagy a meleg víz előállítására.

A vásárlói döntéseket, preferenciákat azonban gyakran berögződések határozzák meg. Sokan hiszik, hogy az egyedi gázfűtés verhetetlen a rezsi szempontjából, miközben a panel-korszerűsítési programoknak köszönhetően az egyedileg mérhető és szabályozható távfűtés ma már gyakran kedvezőbb.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.