Mikor adjuk el a házat? Angol tudósok kiszámolták!

lakáseladás, értékesítés, lakáspiac, ingatlanpiacAz angolok híresen sok döntésüket alapozzák statisztikai megfigyelésekre, és az azokból levont következtetésekre. Nem véletlen, hogy a sportfogadás mögé felsorakoztatott elemzői szakirodalom valójában legalább akkora biznisz a szigetországban, mint maga a sportfogadás. Természetesen az „angol tudósok” az ingatlanpiacon is bírnak jó néhány megfigyeléssel.

Ha hihetünk az ingatlanosok idősorának, akkor az elkövetkező két hét még viszonylag tűrhető időszaka az évnek, hogy túladjunk ingatlanunkon. Bár aktivitásban elmarad a tavasztól – ami a megfigyelések szerint a legjobb időszak – de a szinte teljesen érdektelen nyári átlaghoz képest július utolsó két hete kifejezetten kedvező történelemmel bír. A tavaszi zsongást követi még aktivitásban a szeptember közepétől novemberig tartó időszak, illetve egészen meglepő módon az évkezdet is kifejezetten gyümölcsöző, míg az ünnepek környéke természetesen csendes. Nézzük röviden a magyarázatot!

„Elegem van, költözünk!” – ez a mondat éppen úgy elhangozhat egy szorongósra sikerült karácsonyi vendégjárás kiheverése után, ahogy mondjuk az előző évi prémium kézhez kapásakor. Más a motiváció, de az eredmény mégis ugyanaz: januárban vevők érkeznek az ingatlanpiacra. Persze a megoszlás nem egyenletes, az elhatározás nem mindenkinél ölt azonnal aktivitásban testet, így az igazi felfutás az ingatlanosok megfigyelése szerint februártól júniusig tart. Ebben közrejátszik az is, hogy nyílnak a virágok, a kertek a legszebb arcukat mutatják, pszichológiailag is egy sokkal optimistább időszak ez, mindenki tettre kész. Sokan hangolják össze a költözés lebonyolítását az iskolaidő végével, hogy ne a vizsgák és dolgozatok idejére essen a dobozolás, de azt megelőzően már nyélbe akarják ütni a szerződést. Július végén aztán egy csapásra megváltozik minden, akinek addig nem volt fontos, az már megvárja inkább az őszt. A nyaralás fontosabb. Júliusban azonban még tart a szezon, és aki eddig hezitált, az egy-egy kedvező, új hirdetésre örömmel csap le.

Érdekes hatás ez: sokan abban a hiszemben várnak júliusig az ingatlanvétellel, hogy tudják, ez nem igazán aktív időszak, és ezért remélik, hogy ilyenkor kedvezőek lesznek az árak. Olyasmi hatás érvényesül, mint a „last minute” utaknál: régebben óriási árengedmények jellemezték a last minute időszakot, és nem is volt igazán vevő. Ma már a last minute-ben szinte semmi kedvező sincs, hiszen mindenki hajlamos utolsó pillanatig várni, ráadásul a last minute fogalmát felkapta a marketing is, és már márciustól last minute fejléccel hirdetnek minden nyári utat. Az ingatlanpiacon is ez tapasztalható: a lesajnált nyár kezd lenni szépen lassan a titkos favorit.

Ősszel újra megélénkül a piac, noha erre, valljuk be, kevés az indok: mindenki elfoglalt, a gyerekek újra iskolások, ráadásul szeptemberben még teljesen új dolgokkal kell ismerkedniük, mégis, valahogy a családok szívesen húznak lapot 19-re, és felvállalják a lakáscsere projektet is. Vélhetőleg sokan közülük már tavasszal és nyáron akartak volna cselekedni, de egyszerűen ellustálodták az időt. Új szereplők ilyenkor a piacon a pályakezdők is, akik nyári munkábaállásuk után az első hónap sikerén felbuzdulva függetlenségüket lakhatás terén is ki akarják élvezni – jobbára persze családi finanszírozásban. Itt jelennek meg vevőként azok is, akik nem jutottak kollégiumi férőhelyhez, vagy egyszerűen nem szeretik, és albérletet sem akarnak, viszont családjuk megengedheti magának, hogy önálló lakást vegyen a tanulónka, illetve jó befektetésként is tekintenek rá. Budapesten évekkel ezelőtt szignifikáns részét tette ki a szeptemberi piacnak ez a kategória.

Eladóként törekedjünk arra, hogy reálisan mérjük fel a szezonalitást, és ehhez igazodjunk az árral. Ami nem kel el az első meghirdetés utáni 6-8 hétben, az nagy valószínűséggel még hónapokig nem talál vevőre, újabb meg újabb átértékelés után kel csak el. Elsősorban a netes hirdetéseknél tud „megromlani” az ingatlan: a böngésző vásárlók látják, hogy mióta van fent egy tétel, és önkéntelenül is felmerül bennük, hogy mi lehet a baja az adott lakásnak vagy háznak, ha még nem kelt el? Mielőtt elkezdjük árulni az ingatlant, érdeklődjünk, hogy nem terveznek-e a környéken jelentős felújítást, útlezárást, nincs-e időzítve lomtalanítás, vagy más olyan esemény, ami rossz fényt vethet utcácskánk egyébként kiváló imidzsére.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.