Mennyiért kaphatunk nyaralót?

nyaraló, vízpart, vakáció, millió, Balaton

Javában dúl még a nyaralási főszezon, aki teheti, vízparton van ilyenkor, a nyári hónapokban az üdülő ingatlanok iránti kereslet is megélénkül. Megnéztük, hogy hol és mennyiért lehet ma Magyarországon nyaralót venni.

Nyaralót főleg nyáron vesznek az emberek – ennek egyszerű oka az, hogy sokakban pont a pihenés alatt foganhat meg az ötlet, hogy milyen jó lenne saját ingatlanban üdülni, megspórolva ezzel az évről-évre jelentkező szállásköltséget. Többen ezért ki is használják a vízparti vakációt arra, hogy nézelődjenek az elérhető üdülők között. Persze legtöbb esetben csak az elképzelés – vagy inkább a vágy – fogan meg ilyenkor, maga a vásárlás pedig akár évekkel később bonyolódhat le, ha összegyűlik a vételár vagy az önerő.

Válság ide vagy oda, az elmúlt évek tapasztalatai szerint a lakóingatlanok piacán az üdülőingatlanok viszonylag állandó forgalmú és területileg is behatárolt – igaz kicsi –részpiacot képeznek. Az évente eladott üdülők száma az elmúlt években általában 3 ezer körül alakult, ami azt jelenti, hogy az üdülők eladása a lakáspiaci forgalom mintegy 3 százalékát teszik ki.

A KSH által a napokban kiadott lakáspiaci jelentés szerint az üdülőeladások két területen koncentrálódnak Magyarországon, a balatoni kiemelt üdülőkörzetben és Pest megye – jellemzően nem kiemelt üdülőkörzetbe tartozó – településein. Utóbbi esetében jellemzően hétvégi házakról beszélhetünk. Az árak természetesen nagyon eltérőek attól függően, hogy hol helyezkedi el a nyaraló: tavaly a Balaton környéki üdülők átlagára 9,8 millió forint volt, amit a pest megyei árak követtek, 7,1 millió forintos átlaggal. A nem ebbe a két kategóriába eső települések árszínvonala ennél jóval alacsonyabb, 5,5 millió forint volt.

De nézzünk konkrétabb példákat a magyar tenger környékéről. A különböző ingatlanközvetítők tapasztalatai szerint az északi parton a panorámás, 10-15 millió forint körüli nyaralók, családi házak és telkek keresettek, míg a déli parton, például Siófokon, Zamárdiban, Balatonlellén továbbra is népszerűek az új építésű vagy újszerű állapotban lévő lakások, itt jellemzően a minimum 1,5-2 szobás elosztású, 15 millió forint körüli vételárú ingatlanokat keresik az ügyfelek. Családi házakat jellemzően csak szélsőséges áron, 10-15 millió forint alatt, vagy 40 millió forint felett keresnek az érdeklődők.

A Balaton északi partján a legnépszerűbb környékek közé Balatonalmádi, Balatonfüred, Tihany és szomszédsága tartozik. Itt a kisebb nyaralók, a családi házak és az építési telkek keresettek, főként a 10-15 millió forintos értékkategóriában. A régebbi típusú, jellemzően egyszobás nyaralóapartmanok iránt is nagy az érdeklődés – ezeket már 4-7 millió forint környékén meg lehet kapni.

Egy szűkebb vevőkör kedveli a nyugati medence tájékát: Hévíz, Keszthely és Szigliget környékén a belvárosi kis lakások, illetve a vízközeli vagy panorámás ingatlanok iránt van némi kereslet, míg a keleti medencében Balatonakarattya, Balatonkenese és Balatonvilágos vízparti ingatlanjaira mutatkozik érdeklődés.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.