Megéri-e panelt venni?

lakás, panellakás, társasházakMi ez: harmadával kevesebb ér átlagban mint egy hagyományos társasházi lakás, a rezsije viszont hasonló arányban magasabb, mégis jó befektetés lehet? A válasz: a panellakás.  Egy frissen közzétett elemzés szerint átlagban 35 százalékkal alacsonyabb egy lakótelepi lakás négyzetméterára, mint egy ugyanazon a településen vagy kerületben található egyéb társasházi ingatlané, egyes településeken vagy kerületekben még ennél is nagyobb a különbség.  

Az OTP Jelzálogbank felmérése szerint Budapest IX. kerületében a legmagasabb a lakótelepi átlagár, meghaladva a négyzetméterenkénti 220 ezer forintot, míg a megyeszékhelyek rangsorát Székesfehérvár vezeti. Utóbbi mellett Debrecen lakótelepi átlagára haladja még meg a négyzetméterenkénti 150 ezer forintot, míg panel tekintetében a legolcsóbb megyeszékhelynek Salgótarján számít, százezer forint alatti átlagos fajlagos árral. Míg Győrben, Székesfehérváron és Szegeden élénk a kereslet a lakótelepi lakások iránt, addig Miskolcon és Pécsen hatalmas túlkínálat és alacsony árak jellemzők. Debrecenben pedig a minimális igény néhány városrészre korlátozódik.

Általánosságban elmondható, hogy 55 négyzetméter alatt kelendőek igazán a lakótelepi lakások, főleg a másfél, a kétszobás, valamint az 1+2 félszobás elosztásúak, az erkély megléte pedig szinte alapelvárásnak számít. Minden városban a felújított, hőszigetelt, panelprogramos lakásokat lehet a legkönnyebben eladni, a felújítás értékét azonban nehéz érvényesíteni az árakban.

A panelek általános lenézettsége, alacsony ára, is magas rezsiköltsége ellenére vannak olyanok, akik szerint befektetésnek is jók lehetnek a lakótelepi lakások. Ugyanis pont a padlón lévő ingatlanpiac miatt most aztán különösen olcsón lehet lakótelepi lakáshoz jutni – még felújítotthoz is – a gazdasági környezet remélhető normalizálódásával pedig végre elindulhatnak felfelé a lakásárak is. A panelek között pedig a korszerűsített lakások áránál várható igazán emelkedés. Nagy lökést adhat ennek az is, ha a felújításokat hitelből finanszírozó társasházak törlesztették a kölcsönt, így anyagilag rendezett hátterű lakások kerülhetnek a piacra. Ekkor 10 százalék körüli drágulás is várható a piacon. Az is a panel tulajdonosok malmára hajthatja a vizet, hogy jelenleg főleg az 5-10 millió forintos ársávban található lakásokat keresik a piacon, és a lakótelepi ingatlanok nagy része is pont ide tartozik.

Lakótelepek számokban
Magyarországon a 4,36 milliós lakásállomány közel 18 százaléka épült iparosított technológiával és összesen 173 darab ezer lakásosnál nagyobb lakótelepek van hazánkban. Tízezer lakásosnál nagyobb lakótelepből csak kilenc van Magyarországon, ezek közül mindössze kettő épült vidéken: Pécs-Kertváros és Miskolc-Avas. Alig akad azonban olyan város, amelyben legalább egy kislakóteleppel ne találkoznánk. Közép-Dunántúl megyeszékhelyein (Veszprém, Tatabánya, Székesfehérvár) a lakótelepi lakások aránya 55százalék körüli, az észak-magyarországi régió megyeszékhelyein (Eger, Salgótarján, Miskolc) is magas, 45 százalék. Ugyanakkor az Alföld északi régiójában (Debrecen, Nyíregyháza, Szolnok) csak körülbelül minden harmadik lakás lakótelepi.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.