Lakásvásárlás: százezres „apró” költségek

lakás, vásárlás, jutalék, illeték, költség„Áh, hiszen csupán néhány százalékról van szó!” Akár így is viszonyulhatunk azokhoz a költségekhez, amelyek egy lakásvásárlás esetén a vételáron túl terhelnek minket. Valójában azonban ezek a kiadások a vételár tizedét is elérhetik, és már egy közepes értékű ingatlan esetén is sok százezer forintos összeget tehetnek ki.

Az első jelentős tétel egy lakás tulajdonoscseréje során az ingatlanközvetítő jutaléka. A vásárlók számára jó hír, hogy – bár kivételek akadnak – szokásjog alapján ez a teher az eladóra hárul. A közvetítők jutaléka régóta a meglehetősen vitatott kérdések körébe tartozik, az eladók részéről sok a panasz, magasnak tartják a jutalék mértékét is, miközben a közvetítők szerint a jelenlegi komissziók alig képesek biztosítani a megélhetésüket. A tapasztalatok szerint a jelenlegi piaci realitás 3-4 százalék között mozog, miközben a közvetítők inkább 5-6 százalékot tartanának életszerűnek. Az 1 százalékos jutalék már kirívóan alacsonynak számít, és a piacon 6 százalék fölötti komisszióról sem hallottak még.

Tény, hogy a válság kirobbanása óta, az utóbbi négy-öt évben mind az ügynökök, mind az ingatlanközvetítő-hálózatok száma megcsappant, egyes felmérések szerint az ágazatban korábban tevékenykedők harmada hagyta el a „süllyedő hajót”.

Korábban többször felvetődött már, hogy az adásvételek esetében kötelezővé tennék az ingatlan-közvetítők igénybe vételét, valamint hatósági áron rögzítenék a jutalék mértékét. Ennek 5-6 százalék körüli, javasolt mértéke első ránézésre mindenképpen rossz hír lenne az eladók számára, hiszen jóval meghaladja a manapság megszokott jutalékszintet. Ugyanakkor egyes tervek szerint e magasabb összeg fejében a közvetítők szerveznék és fizetnék az ügyvédi feladatokkal, az energiatanúsítvánnyal és az egyéb ügyintézéssel kapcsolatos költségeket.

Ezzel már el is jutottunk oda, hogy a jelenleg még inkább 3-4 százalék körüli közvetítői jutalék mellett milyen költségek merülnek fel egy ingatlan adásvétel során.

Az ügyvédi díj általában egy százalék körül alakul, ismerős vagy „akciót kínáló” ügyvédek esetén ez akár fél százalékig is csökkenhet, az alá azonban semmiképpen sem. Vagyis egy tízmillió forintos ingatlan esetén 50-100 ezer forintot jelent ez tétel, amit viszont a szokásjog alapján a vevő fizet. Ettől azonban a felek sokszor térnek el, annak függvényében is, hogy kinek az ismeretségi körében van megbízható, „jó áron dolgozó” ügyvéd.

Az ingatlan vagyonszerzési illeték esetén már nincs tere vitának arról, hogy az a vevőt vagy az eladót terheli el. Itt mindenképpen a vevő köteles fizetni, és csak abban reménykedhet, hogy a lakás vagy ház tényleges megvásárlása után hónapokkal érkezzen meg a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól az illeték befizetésére felszólító levél. Tapasztalatok szerint itt a vidéken élőknek kell gyorsabb átfutási idővel számolniuk: míg vidéken néhány hét, a fővárosban inkább jónéhány hónap az illeték kiszabásának időigénye.

Az illetékteher alakulásánál a következőket kell figyelembe venni: a vagyonszerzés első négymillió forintja után 2 százalék az illeték mértéke, efelett pedig 4 százalék. Vagyis egy tízmillió forintos lakásvásárlásnál 320 ezer forintra rúg a befizetendő illeték összege. Fontos azonban, hogy amennyiben a kiszemelt ingatlan megvásárlását megelőző vagy követő egy éven belül másik lakást vagy házat eladunk, akkor az illetéket csak a különbözet után kell leróni. Ehhez természetesen a szerződésekben szereplő vételárakat kell figyelembe venni. Vagyis ha 5 millió forintért eladunk, 10 millió forintért pedig veszünk egy lakást, az illetékteher csak 5 millió forint után áll fenn és csak 120 ezer forintot tesz ki.
Mindezek mellett további néhány tízezer forintos kiadással kell számolni a közmű-szolgáltatások átíratása, a nullás igazolások beszerzése kapcsán.

Ezeket a szempontokat pedig érdemes még a lakásvásárlás előtt megfontolni, hiszen néhány százezer forintos tételről lévén szó, ezt a kiadást előre be kell tervezni az ügylettel kapcsolatos költségek közé.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.