Lakásvárlás: spóroljunk milliókat!

lakás, lakásvásárlás, alku, ingatlanKönnyen előnyünkre lehet fordítani azt az amúgy szomorú tényt, hogy a magyar ingatlanpiac még a kormányzati beavatkozási kísérletek ellenére is tetszhalott-közeli állapotban van.

Ha komoly az elhatározásunk, és rendelkezésünkre áll az ingatlan megvásárlásához szükséges összegnek legalább egy része, kiváló alkupozícióba kerülhetünk, és akár milliókat is lefaraghatunk a kiszemelt lakás, ház, telek, garázs árából.

Persze tévedés lenne azt hinni, hogy az alkudozás mindig eredményes lehet. Sőt! A lanyha ingatlanpiaci kereslethez bizonyos értelemben hasonló kínálat társul: a meghirdetett ingatlanok nagy részénél az eladó számára egyáltalán nem sürgős a tranzakció lebonyolítása, így jelentős összeget biztosan nem fog engedni az árból.

Aki komolyan és hosszabb ideje böngészi a piaci kínálatot, hamar rádöbben: az eladásra kínált ingatlanok jó része hónapok, néha évek óta keresi új gazdáját. A számtalan hirdetési portál között akadnak olyanok, amelyek kifejezetten „parkolópályává” válnak, és heteken, hónapokon keresztül ugyanazokat a találatokat dobják ki azonos paraméterek megadása mellett. Ezekre az ingatlanokra általában igaz, hogy tulajdonosuk még nem, vagy csak nehezen veszi tudomásul: az utóbbi négy évben bizony jelentősen csökkentek az árak, így a lakás vagy ház korábbi, mondjuk 2007-es értékét valószínűleg egy vevő sem lesz hajlandó kifizetni.

Ahogy telnek-múlnak a hónapok, fokozatosan megjelenhet a „belefáradási faktor”: még ha nem is áll elő olyan sürgető helyzet, ami az ingatlan majd’ azonnali eladását kívánja meg, az ezeknél a hirdetéseknél is észrevehető, hogy a hirdetésben szereplő ár szép lassan olvadozik. Érdemes tehát ezeket az ingatlanokat is figyelemmel kísérni, és egy, már vállalható hirdetési ár mellett ajánlatot tenni, akár egy annál még mindig alacsonyabb, de már reálisnak tűnő összegnél. És talán elkezdődhet egy érdemi alkufolyamat, amely néhány héten belül akár sikerrel is zárulhat.

A kínálat másik, sokkal szűkebb szegmensét azok az ingatlanok képezik, amelyeknél az eladási szándék sürgető és komoly. Nem meglepő módon itt az eladók sokkal pontosabban érzékelik a piaci realitásokat, így sokszor olyan áron kínálják lakásukat vagy házukat, amely különösebb alku nélkül is jó vételnek számít a vevő oldalán is. A nehézséget itt az jelenti, hogy ezekre a hirdetésekre szinte azonnal lecsapnak mások is. Nem egyszer az alkufolyamat itt egészen érdekesen alakul: a tömeges érdeklődés láttán az eladó nem bólint rá az első ajánlatra, még akkor sem, ha az megközelíti vagy eléri a hirdetésben szereplő összeget. A vevőjelöltek között pedig megkezdődik a „licitcsata”, amelynek hatására az ár akár a hirdetésben szereplőnél magasabb is lehet.

Összességében tehát mi sem tudunk mást tanácsolni, mint hogy az ingatlant keresők – ha lehet – naponta tekintsék át a kínálat alakulását. Így mind az árban lefelé oldalazó régibb hirdetéseket, mind az időről időre felbukkanó kapós ajánlatokat figyelemmel lehet kísérni. Ezt elősegíti, hogy a hirdetési portálok jó részénél az általunk megadott paraméterek alapján automatikus értesítést kaphatunk a kínálat alakulásáról.

Bár mindez még így is időigényes folyamat, ha komoly a vételi szándékunk, az odafigyelés mindenképpen megéri!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.