Lakást venni a sípálya mellett?

sípálya, ingatlanárak, Ausztria, apartmanÍgy a januárban a téli sportok szerelmesei egy sípálya melletti lakásról ábrándoznak. Ez akár lehetne Ausztriában is, ahol könnyedén válhatunk egy apartman, de akár egy hegyi ház tulajdonosává is. A kapcsolódó költségeket bérbeadásból fedezhetjük, az ingatlanárak felívelésével pedig befektetésként is tekinthetünk az ingatlanra.

Nagy eséllyel akár most is havazást láthatunk kinézve az ablakon. Ez így januárban természetesen egyáltalán nem szokatlan látvány, azonban a város életét jelentősen megnehezíti. Sokan biztosan ebben a pillanatban is azon töprengenek, hogy milyen nehézkes lesz a közlekedés akár a munkahelyre, vagy akár onnan haza. Van azonban egy réteg, amelynek a 10-20 centiméter hó sem elég, ők vágyakozva gondolnak a síelhető lejtőkkel rendelkező kisebb-nagyobb hegyekre, és akár már most is indulnának meghódítani a szomszédos országok síterepeit.

Akik évente csak 1-2 hétvégén hódolnak a téli sportoknak, kedvükre válogathatnak a különböző szállásajánlatok közül, akik viszont jócskán kihasználják a tél kínálta lehetőséget, azok számára nem mindig vonzó az újabb szállás felkutatása és megismerése. Számukra lehet csábító külföldön, sípálya mellett lakást, vagy apartmant vásárolni, ráadásul ma már számtalan lehetőség közül válogathatnak.

A legközelebbi lehetőségként természetesen Ausztria jöhet szóba. Nyugati szomszédunknál az ingatlan vásárlása az ország területének legnagyobb részén az Európai Unióból származó természetes és jogi személyek számára közvetlenül megengedett, nem kell Ausztriában a tranzakcióhoz céget alapítani.

Amennyiben az elhatározás megszületett, megkezdődhet a számunkra legideálisabb ingatlan felkutatása. A kínálat bőséges, a majdani választásunknak csupán pénzügyi lehetőségeink szabhatnak határt. Zell am See városában egy 37 négyzetméteres lakás 47 millió forintért vehető meg, de egy 140 négyzetméteres apartman már 300 millió forintot ér. Soldenben 35-105 négyzetméter között kínálnak eladásra új építésű ingatlant 58-190 millió forintos tartományban. A magyarok által ismert és kedvelt Kaprunban egy új építésű projektben 31-105 négyzetméternyi ingatlanokat kínálnak 42-140 millió forint között. Aki inkább saját házat szeretne, érdemes Brambergig autóznia, ott egy 148 négyzetméteres villa a sípálya mellett 173 millió forintért keresi gazdáját. Az általánosságban elmondható, hogy egy használt lakás a fentebbi áraknál nagyjából 25-30 százalékkal olcsóbban már megvehető.

A vételnél természetesen számolni kell még különböző fix költségekkel. Az ingatlan-átruházási adó mértéke 3,5 százalék, az ingatlan nyilvántartásba vételének díja pedig 1,1 százalékot tesz ki. A közjegyzőnek a vételár 2 százalék (+ÁFA), az ingatlanközvetítőnek pedig 3 százalék (+ÁFA) megfizetése szükséges. Egyéb költségként még nagyjából 350 eurót számolhatunk, amely többek között az aláírások hitelesítését is fedezi.

Az osztrák ingatlan vételárát a vevő a közjegyző vagyonkezelői számlájára köteles letétbe helyezni, onnan az eladó azt az adásvételi szerződésben meghatározott időpontban kapja meg. Az ingatlan-átruházási adót, nyilvántartásba vételi illetéket és a közjegyzői díjat szintén a közjegyzőnél kell befizetni. Az adásvételi szerződést az osztrák közjegyző készíti el, az új tulajdonos bejegyzése a telekkönyvbe a szerződéskötéstől számított 2-4 hétig tart.

A sok esetben igen borsosnak mondható vételárért természetesen igen jó helyeken lévő ingatlanokat vásárolhatunk, nem ritkán a kedvelt sípályák közvetlen közelében. Ez felveti annak is a lehetőségét, hogy új lakásunkat a használaton kívüli időszakokban felkínáljuk kiadásra. A hasznosításban a helyi utazási irodák segítéségét kérhetjük, így szinte biztosra vehető a kihasználtság is. Ha pár hétre átengedjük másoknak is ausztriai lakásunkat, akkora bevételre tehetünk szert, amely könnyedén lefedi a rezsi és egyéb költségeinket. Hosszabb távon pedig az ingatlanpiac fellendülésével az árak minden bizonnyal magasabbak lesznek, így befektetésnek sem utolsó egy ilyen ingatlanfajta megvétele.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.