Lakáspiac: a bátrak már aktívak

lakáspiac, KSH, lakásprojekt, fejlesztésIdén akár több lakás épülhet, mint tavaly, ugyanis több újonnan induló fejlesztés lépett a budapesti piacra, de évek óta befejezetlen építkezésbe is új életet lehetnek. A piacon azonban még nem lehet úrrá az felhőtlen öröm, januárban még 2600 lakás várt gazdára.

A hazai ingatlanpiac mélyrepülését ismerők számára viszonylag meglepő adatot tett közzé legutóbbi évértékelőjében az OTP Jelzálogbank: a társaság szerint idén már növekvő tendenciát mutat az új társasházi lakások építése Budapesten. A tavaly átadott 1300 lakás után az idei évben már 1800 lakás átadását tervezik a fejlesztők. Ez valószínűleg nagy részben annak köszönhető, hogy a városszerte több helyen is leállt beruházások számát ellensúlyozza a számos 2012-es új indulás, illetve több, évek óta befejezetlen építkezés is újraindult. Piaci kilábalásról azonban még igen korai beszélni, érthető módon az még igen hosszúnak ígérkezik. Ráadásul a bejelentett projektek nagyjából harmada a tapasztalatok szerint a következő évre tolódik, vagy éppen a bebukott, és így évekig torzóként ékeskedő fejlesztések sorsára jut.

A közel 400, értékesítés alatt álló budapesti lakásprojekt adatainak elemzéséből azt látni, hogy a 2012-ben átadott projektek mérete átlagosan 12 lakásos volt. Ez jóval alulmúlja azt a képet, amit a válság előtt szokhattunk meg. 2008 előtt jellemzően az óriásprojektek domináltak, átlagban 55 lakással. Gondoljunk csak bele, hány lakásos tömböket építettek az akkor még az inkább a piaci igényeknek fejlesztő cégek, akik közül mára többen eltűntek, azok aktivitását, akik köztünk maradtak, inkább a bátor szóval lehet jellemezni!

Már-már hagyományosnak mondható módon, tavaly is Buda déli részén, a XI. kerületében adták át a legtöbb társasházat: 111 beruházásból 17 ott épült meg. A szokásos rangsort követve a XIV. kerületben 15, majd a III. és a XXII. kerület következnek 10-10, de átlagosan csak néhány lakásos projekttel. A megépülő lakásszámban már Zuglóé az elsőség 370-nel, s ezen kívül már csak a XI. kerületben adtak át három számjegyű, 230 lakást. Ezt követően viszont már szoros a mezőny: 90 és 100 lakás között épült a XIII., III., VI. és XXI. kerületekben. Az I. és VIII. kerület ugyanakkor tavaly nem mozgatta meg a beruházók fantáziáját; itt nem adtak át új társasházat.

A tavalyi értékesítési adatokból az látszik, hogy még mindig sok az átadott, de eladatlan lakás. Így jöhetett ki az is, hogy 2012-ben az átadott 1300 új társasházi lakásra 1500 eladott ingatlan jutott, ugyanis az elmúlt években több ezerre bővült az első tulajdonosát váró lakás. Január végén 2600 már átadott, de még eladatlan lakás volt Budapesten, ez a szám három éve még 3800 volt. Ez persze egyben jó hír is, ugyanis így némileg tovább csökkent az üresen álló, adott esetben már évek óta elkészült lakások állománya, persze kérdés, hogy mikor jutunk el ismét arra a szintre, amikor már nincs elegendő kínálat, de a kereslet miatt azonban ismét nagyobb számban érdemes fejleszteni.

Az évtizedes trend tavaly sem tört meg, ismét a XIII. és XI. kerületek voltak a legkedveltebbek, 300-300 új lakás értékesítésével. A IX. kerület újra éledezik, több nagyobb projekt startolt az elmúlt két évben, és itt adták el a harmadik legtöbb – 200 – lakást. Ezt a XIV. kerület követi 150 lakással. Említést még a VIII., III., XXI. és X. kerületek érdemelnek 50 feletti eladási számmal. Maximum csak tucatnyi új lakást lehetett ugyanakkor tavaly eladni az V., XIX., XXIII., I. és XVII. kerületekben.

A Központi Statisztikai Hivatal összefoglalója kicsit árnyalja a képet. Kiderült, hogy Budapesten 2012-ben 48 százalékkal kevesebb lakás épült 2011-hez képest, míg a kiaott építési engedélyek száma 32 százalékos csökkenést mutat. Megdöbbentő adat, hogy országosan annyi- mintegy 10385 – lakást épült, mint amennyi Budapesten még 2009-ben. Bár a megyei jogú városok átlagában 18 százalékos növekedés következett be, az élénkülés valójában csak néhány városra korlátozódott. Csupán Szegeden és Debrecenben épült 300-nál, Kecskeméten 200-nál több lakás. A többi városban és a községekben a csökkenés átlagos mértékű volt. 2008-ig a kiadott építési engedélyek száma mindig jelentősen meghaladta az ugyanazon évben használatba vett lakásokét. Ez a helyzet 2009-ben megfordult, és két éven át az építési engedélyek száma alatta maradt a befejezett lakásokénak (mintegy 3500-zal). 2011-re a két mutató értéke közel azonos szintre esett és ez jellemző a 2012. évi adatokra is, amikor az eltérés elhanyagolható mértékű (40 lakás).

A KSH szerint tovább csökkent az értékesítésre szánt lakások aránya (38-ról 33 százalékra), míg a saját használatra épített lakásoké nőtt (60-ról 64 százalékra). A korábban említett területi eltérések itt is megmutatkoznak. Budapesten 65, a községekben 17, a többi városban csupán 5 százalékkal esett vissza az értékesítésre épített lakások száma, míg a megyei jogú városokban 42 százalékkal nőtt. Bérbeadásra a lakások 3 százaléka épült, ez egy évvel korábban 2 százalék volt.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.