Lakáshitelek: piaci körkép

Felmérésünkben a legnagyobb hazai bankok lakásvásárláshoz nyújtott hiteleit vettük górcső alá. Arra voltunk kíváncsiak, milyen kamatokkal kell annak számolnia, akik hitelből szeretnének ingatlant vásárolni.

Az új rendelkezés értelmében a lakáshiteleket úgynevezett referenciakamathoz kell kötni, ami Magyarországon jellemzően a bankközi piacon kialakuló úgynevezett BUBOR-kamat. Ennek mértékét a Magyar Nemzeti Bank honlapján tudjuk megtekinteni. A 3 havi BUBOR kamat jelenleg 6,28%, ehhez teszik még hozzá a bankok az úgynevezett kamatfelárat, ami fedezi a hasznukat és a nemteljesítő hitelek miatti kárukat is.

Fontos, hogy hitelfelvételnél ne kizárólag a kamat alapján döntsünk, mert a kamaton túl számos egyéb költséggel is számolnunk kell. Ezért érdemesebb mindig a kamat helyett a THM értékét vizsgálni. A THM a Teljes Hiteldíj Mutató kifejezés rövidítése, ez az érték pontosabban kifejezi a hitelfelvétel teljes költségét. Ebben már tükröződnek az esetleges díjelengedési akciók hatásai is.

A pénzügyi válság kezdete óta a lakáshitelek piaca gyökeresen átalakult, több bank bevezette az ügyfél-szegmentációt, a jó keresetű, alacsony kockázatú ügyfeleknek jóval alacsonyabb kamatokat kínálnak, míg a rossz ügyfeleket nem szívesen hitelezik. Ezért a mostani hitelfelvevők sokkal szigorúbb feltételekkel találkozhatnak, mint 4-5 éve.

A másik oldalról pedig az ügyfelek hitelfelvételi kedve is nagyon megcsappant, már azok sem akarnak hitelt felvenni, akik megengedhetnék maguknak. Ennyi bevezető után lássuk, hogy melyik bank milyen kamatokkal várja a hitelfelvevőket. (Mivel a THM értéke már tükrözi az esetleges díjelengedési akciók összegét is, ezért erre külön nem tértünk ki az összehasonlításban.)

Az Axa Bank megszüntette a hitelezést Magyarországon.

Budapest Bank: a kamat mértéke BUBOR+3,45%-4,95%, a felvenni kívánt összegtől függően. Amennyiben rendelkezünk megtakarítással, amit nem kívánunk a hitelbe beforgatni, érdemes megnézni a bank Egyenlítő hitel nevű termékét.

A CIB Bank 12,59%-os THM mellett kínál 3 évig fix hitelt.

Erste Bank: a most beadott hitelkérelmekre a felszámított kamat mértéke BUBOR+3,9-4,9%, a THM így jelenleg 11,47-12,43%. További 0,4% kedvezményt ad a bank az energiatakarékos ingatlanok vásárlására és építésére. A kamatperiódus 6 hónap.

Az FHB Bank 11,22% és 12,92% közötti THM értékekkel kínál lakásvásárlásra hiteleket.

K&H Bank: Nem kevesebb, mint 9 ügyfél-kategóriát hoztak létre, így a lakáshitelek kamata BUBOR+3,2% és 5,7% között változik, a THM 10,4% és 13,2% között van. Ebből 0,5% kedvezmény elérhető, ha a minimálbér 70%-a a bankhoz érkezik havonta.

Az MKB Bank látszólag nem kíván sok új ügyfelet szerezni, a honlapjukon elérhető kalkulátor szerint egy átlagos, 20 éves, 5 milliós lakáshitel THM értéke az ügyfélbesorolástól függően 13,7% és 17,23% között változik.

OTP Bank: Az összegtől és az ügyfélminősítéstől függően a BUBOR feletti kamatfelár mértéke 4,45 és 7,65% között változik, az ügyfél-minősítés 2,5%-ot is jelenthet. Ebből a nem túl alacsony kamatfelárból maximum 2,5% százalék kedvezményt kaphatunk, ha különféle banki termékeket folyamatosan igénybe veszünk, illetve a jövedelmünk is a bankhoz érkezik. (Egy átlagos munkabér egy átlagos lakástakarék-pénztári szerződéssel 0,95% kedvezményt jelent.)

Az Unicredit Bank 11,07%-os THM mellett várja a lakáshitelt felvenni szándékozókat. Aktív bankkapcsolat esetén 0,5% kamatkedvezmény elérhető.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.