Kezdődik az albérletkereső szezon: csapdák és tanácsok

albérlet, díj, rezsi, piac, csapd le csacsi, tanácsokSok minden más mellett a magyarországi albérlet-piac is vízfejű: a bérbe adó házak és lakások túlnyomó része, 70-75 százaléka Budapesten található. Az egyik vezető hirdetési portál állományában szám szerint mintegy 25 ezer országos albérlet-hirdetés található, ebből több mint 18 ezer budapesti.

Az albérleti piac szokás szerint ezekben a hetekben, a nyár második felében pezseg fel, ilyenkor ugyanis sok ezer egyetemista, fő- vagy akár középiskolás keres magának lakhelyet a nagyobb városokban. Nem ritka az sem, hogy a munkavállaló korú lakosság is a nyár végén, ősz elején vált lakóhelyet, sokszor már a családdal együtt.

A legnagyobb ingatlan portálok nemcsak az eladásban és vételben, hanem a bérbe adásban és a bérbe vételben gondolkodóknak is jó kiindulási pontot jelentenek: itt megtalálható az adott térség kínálatának zöme. Röviden mi is összefoglaljuk, hogyan fest most a fővárosi albérleti piac, és mire kell különösen odafigyelni megállapodás előtt.

A lakásfókusz tapasztalata szerint a legolcsóbb fővárosi albérletet havi 15 ezer forintért kínálják, míg a legdrágábbat havi egymillió 282 ezer forintért. Legalábbis mi arra jutottunk, hogy az ennél magasabb bérleti díjat emlegető hirdetésekben minden bizonnyal elütés található: aligha valószínű például, hogy komolyan vehető ajánlat a József Attila lakótelepen egy 36 négyzetméteres lakás havi 45 millió forint + rezsi díj ellenében.

És ezzel máris leszűrhető az első fontos tanulság: mindig részletesen járjuk körül az interneten talált ajánlatokat, kérdezzünk rá azokra a részletekre is, amelyek amúgy szerepelnek a hirdetésekben. Hiszen könnyen lehet, hogy más részletek esetén is előfordulnak – kevésbé szemet szúró, de később annál kínosabb – tévedések, elírások.

Mindenképpen kérdezzünk rá, hogy a bérleti díj tartalmazza-e a rezsi egy részét, vagy sem, és hogy havonta mekkora rezsiköltséggel kell számolnunk. Nem mellékes, hogy magában a lakásban milyen szolgáltatások érhetők el, van-e például megfelelő gyorsaságú, széles sávú internet-kapcsolat. Későbbi viták megelőzése végett tisztázandó, hogy a lakás bútorozottan kerül-e átadásra, valamint hogy a bérbe adó hány havi bérleti díjat kér előre, egy összegben a bérlőtől. Van-e az épületnek garázsa, kocsi beállója, tárolója? Ezeket milyen feltételekkel lehet igénybe venni? Mik az egyéb parkolási lehetőségek? Közösségi közlekedéssel hogyan, mennyi idő alatt érhető el az ingatlan a belvárosból, vagy a számunkra fontos helyekről?

Mindezeken túl pedig legyünk a lehető legkíváncsibbak: található-e éjjel-nappal nyitva tartó bolt a környéken? Vendéglő, bár, kávézó netán? Kik és milyen habitusúak a szomszédok? Vannak-e háziállatok az épületben?

Ha mindezeket végigbeszéljük még döntésünk meghozatala előtt, hatalmas meglepetés már nem érhet minket. És ez általában jó hír, a kellemetlen apróságokat ugyanis maguktól nem szívesen osztják meg velünk a bérbe adók.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.