Irány a Balaton! Élénkül a nyaralópiac

A válság kitörése óta nem sokat lehetett hallani a nyaralók piacáról, vagy ha mégis, akkor általában negatív megközelítésben. Ez nem is meglepő, hiszen mostanában a szokásosnál is kevesebbnek adatik meg, hogy üdülőház vásárlására vállalkozzon, akinek pedig már volt, az ezeknek az ingatlanoknak az értékesítésével próbált plusz bevételhez jutni, például a lakáshitel törlesztéséhez. A legfrissebb adatok viszont mintha némi élénkülést mutatnának.

Az elmúlt években a visszaeső kereslet következtében jelentős kínálat halmozódott fel a nyaralók piacán, ami természetesen az árak nagymértékű visszaesésével járt. Egyre másra jelentek meg a sajtóban a jutányos áron beszerezhető üdülőkről és a vevők rendkívüli alkupozíciójáról a hírek. Talán ez is hozzájárult ahhoz, hogy most egyre többen érdeklődnek a közvetítőknél a vízpartokhoz közeli ingatlanokra. Bár nagy a nagy kínálatnak köszönhetően továbbra is jó alkupozícióban van a vásárló, nagyon nagy árengedményre nem lehet számítani. Ingatlanos szakértők szerint általában 10-15 százalékkal lehet olcsóbb árakat kicsikarni a tárgyalások során.

Természetesen nem mindegy, hogy milyen céllal érkezik a vásárló. Egy korábbi bejegyzésünkben már írtunk arról, hogy a befektetésnek nem biztos, hogy ez a legmegfelelőbb módja, ahhoz hogy értékelhető hozamot érjünk el a kiadással, felújításra, jó marketingre és szinte folyamatos teltházra lenne szükség. Ez persze nem zárja ki azt, hogy néhány éven belül elindulnak felfelé az árak, és az épület jutányosan továbbadható.

A kínálat meglehetősen sokszínű mind minőséget, mind pedig árszínvonalat tekintve. Az egyik nagy ingatlanközvetítő adatbázisa alapján a Balaton-parton már 4 millió forintért is lehet nyaralót kapni, a másik végletet pedig a 100 millió felett ajánlott kúriák, apartmanházak jelentik. A balatonalmádi, a siófoki és a keszthelyi térségben volt a legnagyobb – mintegy 15 százalékos – keresletnövekedés, de hasonló bővülés volt megfigyelhető a Tisza-tó esetében is. A legmagasabb négyzetméterárakkal Siófok és Fonyód között, illetve Balatonfüreden találkozhatunk a legolcsóbban pedig a Tisza-tó környékén juthatunk üdülőhöz. Itt akár a balatoni árak fele-harmada is elképzelhető.

Az üzlet nyélbeütése előtt azonban érdemes alaposan átgondolni, hogy milyen típusú ingatlant is vásárolna. Nem mindegy például, hogy csak nyáron néhány alkalommal látogatna el oda, vagy akár huzamosabb időt is ott töltene, netalántán fizető-vendégeket is fogadna. Az eltérő funkciókhoz természetesen eltérő típusú épület tartozik. Például annak, aki csak egy-két napra érkezik, part közeli, kis telekkel rendelkező ingatlan ajánlott, amely nem igényel komolyabb karbantartást, az, aki viszont akár hetekre is odaköltözik, annak távolabbi, csendesebb környék lehet az ideális, és a nagyobb kert gondozása sem okoz problémát.

Arra is érdemes odafigyelni, hogy milyen maga a kiszemelt épület. A jelenlegi kínálatban nagyon sok az olcsó, ugyanakkor rossz állapotban lévő, felújításra szoruló ingatlan. A 70-es évek végén, 80-as évek elején tömegével épített üdülőépületek nem feltétlenül azt a kategóriát képviselik, amit ma egy friss nyaralótulajdonos elvár. Ezek az ingatlanok bár kétségkívül olcsóbbak, a korszerűsítésre fordítandó milliók már árnyalják a képet. Az elmúlt évtizedekben gyakori megoldás az ikernyaralók építése is, sokszor osztatlan tulajdonú telkeken, ami szintén nehezíti az eladhatóságot.

Ez is mutatja, hogy hiába a nagy kínálat, sok nyaraló nem felel meg a mai igényeknek, és komoly ráfordítást jelentene a felújítás is. Természetesen annak, aki beleszeret egy épületbe, és a tőke is rendelkezésre áll, ez nem akadály, viszont jelzi, hogy az enyhe növekedés ellenére még sokáig a vevőé lesz a döntő szó az üdülők piacán.

Előző cikkünk: Amerikai vs. hagyományos – Milyen konyhát válasszunk?

További bejegyzések:
Így adózz az ingatlan után – SZJA
Mi kellene a lakáshitelezés beindításához?
Nincs több eszköz a devizahitelesek megsegítésére?
Valódi rezsicsökkentést!
Szocpol gyerek nélkül – Tudnivalók a megelőlegezett lakástámogatásról
Változik a szocpol, de mikortól?
NET: Kinek jár?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.