Ingatlan az életúthoz

ingatlan, lakás, ingatlankonstrukció, lelakás, lakáshirdetések

Akadnak olyan ingatlanpiaci megoldások, amikre kevesen csapnak le, pedig nagyszerű és rugalmas megoldást kínálnak, akár 30-40 évre is.

Képzeljük el, hogy ugyanazt a lakást tudjuk használni egyedülállóként, házasként, családosként, és mindig pont annyiba kerül a fenntartása, amennyit megengedhetünk magunknak! Lehetlen, ugye? Valójában nem, de kell hozzá kis szerencse.

Néha-néha felbukkannak a lakáshirdetések között olyanok, mikor két szomszédos lakás(vagy egy hosszúkás telken két ház) egyszerre eladó. Általában valamilyen családi okkal párosul, hogy piacra kerülnek, és mivel kevesen keresik ezt a konstrukciót, ezért ez tovább nyomja lefele az árat. A 13. kerület egyes társasházai voltak erre legalkalmasabbak, de a 8. kerületben is akad ilyen elosztású emelet nem kevés. Házak esetében Pestszentlőrinc, Pestimre, Kőbánya, Pesterzsébet parcellái szültek ilyen adottságú ingatlanokat.

Egy egymásba nyitható 30 és 50 négyzetméteres lakás adott esetben olcsóbban szerezhető meg, mint 70-80 négyzetméteres társaik. Többnyire a műszaki állapot elhanyagoltabb, az eladás indoka viszont segít a áralkuban: valaki új életet akar kezdeni teljesen máshol, és nem akarja külön-külön eladni őket.

Ha ilyennel találkozunk, ragadjuk meg a lehetőséget, még ha túl is mutat anyagi kereteinken, mert nagyszerű befektetési lehetőség. Nézzük az ingatlan lehetséges életútját:
Ha egyedül vagyunk, akkor kezdetben a kicsiben lakunk. Felújíttatjuk a nagyot, elkezdjük kiadni, jó pénzt hoz. Idővel már saját kis lakásunkat is fel tudjuk újítani, boldogan elélhetünk jó pár évig ebben a konstrukcióban.

Később, ha megnőnek igényeink (esetleg párra lelünk) akkor átköltözhetünk a nagyobbik lakásba. A kicsit megint kiadhatjuk, valójában nem sokkal rosszabb áron, mint korábban a nagyot, mert a kis lakásokra mindig nagyobb a kereslet a bérlők részéről. A lakás közelsége miatt könnyebben is szemmel tudjuk tartani a bérlőt, kisebb a lelépés és lelakás veszélye. Abba a hibába ne essünk, hogy nap mint nap zaklatjuk a szomszédot, ha ott lakunk mellette. Még ha esetleg olyan adottságokkal is rendelkezik… Ha akar valamit, akkor úgyis átjön magától is…
Amikor megállapodtunk, és gyarapodik a család, akkor egybenyitható a két lakás. Ha bármikor megszorulunk anyagilag, akkor még mindig visszacsinálható ideiglenesen, és akkor a külön lakás kiadásával teremthető egy anyagi tartalék.

Mikor felnőnek a gyerekek, akkor óhatatlanul felmerül az önállósodás igénye. A szülők persze mindig rettegnek ettől, hiszen ez túl nagy ugrás az ismeretlenbe: albérletbe költöző és idővel ekanászodó fiatalokkal vannak tele a rendőrségi mappák – gondolják a szülők. Viszont elfogadható kompromisszum, ha az ifjonc először csak átköltözik a kis lakásba, és ott gyakorolja élesben az önállóságot. Így bármikor átjöhet, ha az éhhalál fenyegeti, vagy rájön, hogy a korábban végtelen mennyiségben rendelkezésre álló WC-papírt sem az angyalok hozzák, hanem boltban kapható, és ha nem gondoskodunk pótlásáról, akkor elfogy. Ráadásul azt sem tudja letagadni, ha hetedhét országra szóló bulit akar csapni…

A lakás megvásárlása utáni 30. év táján jön el a pillanat, hogy váltsunk: a szülők mennek a kis lakásba, a nagyban kezdhet akár friss párjával új életet az elsőszülött. Ha idővel gyerek is jön, akkor mindig jól jön a nagyszülői segítség, nem kell az éjszaka közepén telefonálgatni és taxiba ülni anyai jótanácsért.

Egy rugalmas ingatlankonstrukció bőségesen megtérül, és mindig a legjobb módon támogatja tulajdonosát. Ha módunkban áll, ne tétovázzunk ezt választani!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.