Csökken az ingatlanok után fizetendő illeték

illeték, lakás, örökösödésTegnap az origo.hu hozta nyilvánosságra a hamarosan beadandó kisebb adóváltozások tervezetét. A számos kedvező változás, mint a szuperbruttósítási kötelezettség kivezetése a tervezet szerint mintegy százmilliárdnyi összeget hagy az embereknél. (Kicsit árnyalja a képet, hogy nemhogy erre nincs fedezet a költségvetésben, de ez a csökkentés nélkül is 200-400 milliárd forintos lyukat látnak a szakértők a jövő évi költségvetésben. Így valószínűleg az igazi feketeleves a jövő évi adózással kapcsolatban még hátravan.) Minket, mint a lakáspiaccal foglalkozó blogot a lakásokkal összefüggő változások tervezete érdekel.

Az első és legfontosabb változás a fiatalok első ingatlanhoz jutásának támogatása magasabb illetékkedvezményekkel. Eddig csak maximum 8 millió forintos lakás vásárlása esetén járt illetékkedvezmény a 35 év alatti fiatalok első ingatlanánál, az új tervezet szerint a felső határ 15 millió forint lesz, ami már sokkal inkább összhangban van a való világ ingatlanáraival. Ebben az esetben a fiatalok 50% kedvezményt kapnak az illeték összegéből, ami 4 millió forintig 2%, felette 4%, így a kedvezmény esetén ez 1, illetve 2%-ra csökken.

Az ajándékozás egyenesági rokonok között eddig is illetékmentes volt, egyéb rokonok és nem rokonok között a rokonsági foktól függően 11-40%. Lakás esetében ez az elég magas illeték 5-30%-ra csökken.

Örökösödés esetén is az általános illeték ingatlan után az egyéb illetékek fele lesz, 9%. További kedvezmény, hogy eddig az özvegyet csak 20 millió forintig illette meg az illetékmentesség, a várható változások után ez a mentesség felső határ nélküli lesz ingatlan esetén.

Ha a tervezetet elfogadják (erre a napokban sor is kerülhet), akkor sok kedvezményben részesülünk az ingatlanokkal kapcsolatban. Ezekből az új rendelkezésekből a piacra egyedül a fiatalok ingatlanvásárlási illeték-kedvezménye hathat, bár Nagy-Britanniában éppen most vonták vissza a hasonló rendelkezést, mert kimutatható piaci forgalmat nem generált.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.