Családi ház: venni, vagy építeni?

 családi ház, ingatlanok, ingatlanárakA saját házra vágyó családok komoly dilemmában vannak, amikor választani kell az ingatlan építése és a vásárlás között. Az építés mellett szól, hogy a saját igényeink szerint alakíthatjuk ki az ingatlant, a megfelelő szobaszámmal és mérettel, a kívánt fűtéstípussal és nyílászárókkal. Az egész ház a mi ízlésünket és elvárásainkat fogj tükrözni és a felhasznált anyagok minőségében is biztosak lehetünk. Ha nem szimpatizálunk az étkező melletti mellékhelységgel, egy saját ház esetén ezt ki tudjuk védeni, míg egy vásárolt háznál ez egy adottság, amivel mindvégig együtt kell élnünk.

Ezen túl a kilencvenes évek közepe előtt épült ingatlanok nagy része szerkezeti, gépészeti és energetikai szempontból sok kívánnivalót hagynak maguk után, egy teljes körű felújítás költsége néha megközelítheti az építés költségeit is, különösen, ha például a radiátoros rendszert padlófűtésre, vagy valami hasonló fűtési rendszerre szeretnénk cserélni.

A kétezres évek elején-közepén az építési vállalkozók által eladásra sebtében felrántott házak anyagminősége is nagyon rizikóssá tehetik a házvásárlást, egy építésnek megvan az az előnye, hogy pontosan tudjuk, milyen anyagból készült ház, mennyi és milyen minőségű cement van a betonban, milyen vastagságú és minőségű a tetőgerenda, stb.

További érv lehet az állami támogatás („szocpol”) igénybevételének lehetősége, ami megfelelő gyerekszám és az ingatlan jó energetikai minősítése esetén akár 3,25 millió forint is lehet. Természetesen egy építéshez meg kell találnunk a megfelelő telket is, amely mérete, tájolása, fekvése, beépíthetősége éppúgy megfelelő, mint a környék infrastrukturális adottságai (iskola, óvoda, stb. Belterületen, üzletekkel, közintézményekkel jól ellátott térségben beépítetlen telket vagy nem találunk, vagy aranyáron fogják adni.

Komoly ellenérv a saját lakás építésével szemben a rohamosan növekvő építőanyagárak is (csak idén 8-12%-os áremelkedést terveznek a gyártók, elsősorban a növekvő energiaárakra való hivatkozással), illetve az építés, vagy építtetés időigényes és gyakran megoldandó problémákkal teli volta.

Ezzel szemben az eladásra váró ingatlanok bősége nagyon felduzzasztotta a kínálatot, rengeteg a kétezres évek elején, jellemzően hitelből, gyakran önerő nélkül épült ház, amelyik az új gazdáját keresi. Eleve a drágább szegmensbe tartozó családi házak keresletét az átlagosnál is jobban megviselte a válság, a 2008-as 40%-os részesedésük az adásvétel piacán 25%-ra esett idénre. Az FHB ingatlanpiaci indexe szerint ezeknek az ára reálértéken akár 30%-ot is lejjebb került az elmúlt öt évben, így igazán kedvező vételt biztosítanak a vásárlóknak. Nagyon sok a Budapest környéki településen a visszaköltözni vágyók által felkínált épület, de vidéken is gyakori, hogy egy 20 millióból felépített ház pár év múlva a feléért talál új tulajdonosra. Általánosságban az mondható, hogy a pár éves ingatlan vásárlásával a telekárat spórolhatjuk meg, ami elég komoly tétel egy saját építés esetén.

Összességében az mondható, szimplán anyagi tekintetben a jelenlegi nyomott ingatlanárak mellett a vásárlás sokkal előnyösebb, ám a saját szájíz szerint felépített ház azonban sokaknak megérheti azt a plusz idő és energiaráfordítást, amibe az kerül.

Amennyiben tetszett a bejegyzésünk, kövess minket a Facebookon,

vagy iratkozz fel hírlevelünkre itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.