Budapest nem drága, ideje befektetni!

 Budapest, lakásárak, ingatlanpiac, hozamokA budapesti lakásárak a középmezőnyben vannak egy 94 várost vizsgáló felmérés szerint, azonban a hazai ingatlanpiac kilátásai kifejezetten jók. Mindenképpen ajánlott befektetési célpont egy szaklap összeállítása szerint, ugyanis 5-ös skálán 4-esre osztályozták a hozamok szerint a 8,1 százalékos éves megtérülést alapján.

Budapest éppen a középmezőnyben tanyázik azon a ranglistán, amelyen a világ legjelentősebb 94 városát, fővárosát, illetve városállamát vizsgálták a lakásárak átlagos négyzetméterára alapján – állítja a globalpropertyguide.com ingatlanpiaci szaklap. A felmérés szerint Budapesten egy 120 négyzetméteres apartman négyzetméterét átlagosan 3 122 dollárért (686 ezer forint) kínálják jelenleg. Ezzel az értékkel fővárosunk éppen Buenos Aires (Argentína) mögé szorult az 53. helyre, ahol 3 144 dollárt (691 ezer forint) ér egy négyzetméter, míg a közeli Pozsony (Szlovákia) áll Budapest mögött a maga 3 030 (666 ezer forint) értékével. A lista első helyén – nem meglepő módon – Monaco szerepel, ahol 52 353 dollárt (11,5 millió forint) kell leszurkolni egy négyzetméternyi saját ingatlanért, ehhez képest már igazán barátinak mondható, hogy Londonban 25 789 dollár (5,6 millió forint) az átlagos piaci ár. A harmadik Hongkong, majd Párizs, Moszkva, Genf, Szingapúr, Tokió, New York, illetve Mumbai alkotják a képzeletbeli top 10-es listát.

Ha csak bérelni szeretnénk, akkor a kutatás szerint Budapesten havonta 2 500 dollárt (550 ezer forint) kell fizetni egy összehasonlítási alapként vett 120 négyzetméteres lakásért. Ebben a listában London áll az első helyen 8 856 dollárral (közel 2 millió forint), míg a második helyen Monaco áll, ahol Budapesthez képest közel 3,5-szeres áron, 8 585 dollárért bérelhetnénk egy minden bizonnyal tengerre néző, modern apartmant, talán éppen a kaszinóval szemben, vagy akár a Forma1-es pálya felett.

Aki esetleg befektetésben gondolkodik, annak hasznos mutató a kiadás által elérhető hozam. Ilyen szempontból Budapest kimagasló értékkel bír: a számítások szerint 8,1 százalékos éves megtérülést biztosít egy ingatlan kiadása, ennek megfelelően hosszú távú befektetésként 4-es osztályzatra értékelték a lehetőséget. Ez valóban kiváló értéknek számít, ugyanis az első húsz helyezett város egyike sem éri el a 6 százalékot, míg az első csábító ajánlat a 35. helyen végzett Kajmán-szigetekről érkezik 7,25 százalékkal.

Nézzük, hol és mit érdemes megvennie a 110-130 négyzetméter közötti tartományban a budapesti piacban bízó befektetőknek! Első körben tegyünk egy (nagyobb) sétát Pesten, ahol már 18 millió forintért adnak lakást az Erzsébet körúton, a Teréz körúton 21 millióért, míg 27 millió forintért lehet a miénk egy lakás a VII. kerület Ligetváros részében. Egy-két kategóriával feljebb már az V. kerületben kell keresgélnünk, ott a Belvárosban 49 millió, a Lipótvárosban 52 millió, a Bank negyedben pedig 65 millió forintért hirdetnek jó állapotban lévő ingatlanokat. Az ennél is drágább ingatlanok között is bőven válogathatunk: a XIII. kerület Vizafogó részén 119, a turisták által ismert és látogatott Vörösmarty téren éppen 123, kilátással a Bazilikára pedig 125 millióért kínálnak lakásokat, de a közel 150 millió forintos érték sem ritka közel a Parlamenthez. Áttérve Budára minimum 60 millió forint felett érdemes gondolkodnunk, ennyit kérnek ugyanis egy ingatlanért a XII. kerület Farkasvölgy részében, Hárshegyen 74,9 millió, Hüvösvölgyben 116-128, míg a Városkúti úton 118 millió egy nagyjából 120 négyzetméteres lakás ára.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.