Bérlakás rövid távra Ausztriában

bérlakás, hotelszoba, lakáskiadásÖt lakással indította el egy vállalkozó Ausztriában a rövid távra – de többnyire minimum egy hétre – bérelhető lakásokat hirdető honlapját, s ma már a kurzzeitwohnen.com oldalon országszerte több mint 500 lakást találhat az, aki például munka vagy bármely más okból huzamosabb időt tölt el egy adott városban. Ez a lehetőség jól jöhet annak is, aki bár hosszabb időre bérelne, de az új otthon kiválasztásáig sem akar drága hotelszobára költeni. A rövid távú bérlemények hirdetésére magyar honlapok is szakosodtak, de árban néha az osztrák ajánlatok versenyképesebbek.

Ha egy hétnél tovább kell tartózkodnunk egy idegen városban a hotelszoba már nem megoldás. „Több helyet és komfortot, kedvezőbb árat és otthonosabb érzést igénylünk”- vallja a 2010-ben indított osztrák internetes platform gazdája. A hotelek nemcsak kelet-európai pénztárcával drágák ilyen esetben, aki pénzzel jobban el van eresztve, az sem szívesen tölt el több hetet egy szállodában. Nemcsak a tetemes szobaárak miatt, sokak számára zavaró lehet az is, hogy nem tudnak maguknak főzni.

Márpedig a mai mobil világban egyre többen kerülnek ilyen helyzetbe. Vagy egy projekt szólítja őket az idegenbe, vagy éppen gyakorlaton vannak az adott városba, netán új munkalehetőséget keresnek vagy egyszerűen tanulnak. A lényeg gyorsan kell egy kifizethető bérű otthon. De annak is jól jöhet ez a lehetőség, akinek gyorsan kell kiutaznia, mert hirtelen adódott a munkalehetősége, s kinn kívánja megoldani a hosszabb távú lakhatását. Ahhoz ugyanis, hogy megtalálja a hosszabb távra is alkalmas megoldást, jó hátteret adhat a napi 10 euró körüli (azaz mintegy 3 ezer forintos) lakbér. Sok kellemesen berendezett lakás ugyanis (főként, ha több személy osztozik meg a lakbéren) elérhető ilyen áron a honlapra kitett ajánlatok szerint.

A világhálóra feltett lakások esetében nem kell aláírni hosszú távú bérleti szerződést, tetszés szerint lehet megállapodni napi, heti vagy havi díjban, s egyaránt találhat ideiglenes otthon az aki valami egyszerűre vágyik, s az is, aki luxus minőséget keres. „Volt igény a rövid távra szóló bérlakásra, csak éppen alig volt ajánlat, emlékezett vissza a honlap gazdája a 2010-es indulásra, amikor két barátjával együtt elhatározta, hogy 5 salzburgi lakással elindítják a vállalkozást. Két év alatt a kínálat mintegy 500 lakásra hízott, öt különböző nagyvárosban. Aki például éppen a bécsi lehetőségek iránt érdeklődik, több mint 270 üres otthon között válogathat. Ezek mindegyike teljesen be van bútorozva és fel van szerelve minden szükséges szórakoztató elektronikai és konyhai eszközzel, s magától értetődően internettel. Az ajánlatok között gyakran találni olyat, amely akár 6-8 együttköltözőnek is megfelelő. Egy 100 négyzetméteres önálló házat például 17 kilométerre a centrumtól legfeljebb hat személy 60 euró körüli napidíjért bérelhet ki.

Rövid távra bérelhető lakást, házat Magyarországon is lehet interneten keresztül lefoglalni. Meglepő módon azonban az árak elég borsosak, miközben ritkán jelzik egyértelműen, hogy hány személy szállhat meg az adott ingatlanban. A jelek szerint sokkal inkább egy tehetősebb rétegre lő a kínálat, míg az osztrák honlap részben a bevándorlókra alapoz. Persze a bérlakás-kultúra jóval fejlettebb Nyugat-Európában, mint itthon, ezért nem meglepő, hogy a magyar lakáskiadás továbbra is elsősorban az idegenforgalomra alapoz.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.